Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Technikatörténeti szempontból egyedülálló kiállítást tekinthettek meg az érdeklődők a veteránautók felvonulásával egy időben a Mátrai úton

Technikatörténeti szempontból egyedülálló kiállítást tekinthettek meg az érdeklődők a veteránautók felvonulásával egy időben a Mátrai úton

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A felbecsülhetetlen eszmei értékkel rendelkező gyűjteményre több százan voltak kíváncsiak.

A hétvégi veteránautó találkozóval párhuzamosan minden érdeklődő számára lehetőség nyílt, hogy betekintést nyerjen Gyöngyös város egy rejtett kincsébe. Kevesen tudják ugyanis, de a Mátrai úton van Magyarország legnagyobb magánkézben található mezőgazdaságigép gyűjteménye. Meglepőnek tűnhet, ha valaki pont traktorokat kezd gyűjteni, de a különleges gyűjtőszenvedély oka nagyon is személyes.

A technikatörténeti szempontból óriási jelentőségi gyűjtemény több mint 70 traktort, több mint 250 stabil motort, 100 makettet és számtalan kisebb gépet, eszközt számlál. Az udvarban és a raktárakban elhelyezett gépek között van például XX. század eleji gőzlokomobil is, ami a mai napig működőképes. A régiségek felújítása, restaurálása majd állagmegőrzése a gépek tulajdonosa számára már-már küldetés.

De láthatunk itt a 20. század elejéről, illetve közepéről származó magyar, amerikai, német, angol, sőt argentin traktor-különlegességeket, lokomobilokat. A gyönyörűen felújított Mez-Hofherr izzófejes lokomobilból például 4 db van a világon, de csak az itteni működőképes, vagy például az 1920-as gyártású Lorenz kétütemű dízel lokomobilból összesen 2 db van az országban. Lévay Sándor tervei közt szerepel egy állandó kiállítás megszervezése is.

Berzsényi Gergely


Az Aktuális napi hírei (2011-06-28 )

Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés