Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A Fonó Szakkör nyári bemutatóján állították ki azokat a kézműves tárgyakat, amelyeket évközben készítettek a szakkör tagjai

A Fonó Szakkör nyári bemutatóján állították ki azokat a kézműves tárgyakat, amelyeket évközben készítettek a szakkör tagjai

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A Fonó egy hidegkúti kézművestáborból nőtte ki magát még tavaly szeptemberben. Mára már tucatnyi taggal ápolják a hagyományokat.

A kicsik és nagyok, a kezdők és haladók mind ott voltak a Fonó Szakkörösök nyári bemutatóján. A tavaly nyáron Hidegkúton indult kezdeményezés célja az volt, hogy az érdeklődőket bevezesse a magyar népi kézműves kultúrába és hagyományokba.

A fonó eredeti jelentése alapján a népi kultúra gyűjtőhelye, vagyis az éneklésé, a mesélésé, a zenéé és táncé. Ennek megfelelően a Művelődési Központban megrendezett esemény moldvai zenével és táncházzal indult, majd kézműves foglalkozásokon gyakorolhatták tudásukat az érdeklődők.

A bőrözés mellett a csomózásba is belekóstolhatott bárki.

A szakkör vezetője elmondta: egész évben igyekeztek az ünnepköröket, vagy az adott időszaknak megfelelő népszokásokat feleleveníteni. A tematikus foglalkozásokon olyan technikákat sajátítottak el, mint például a bőrművesség, a fémdomborítás, a csomózás, a nemezelés, a kosárfonás, vagy épp a szövés.

Berzsényi Gergely


Az Aktuális napi hírei (2011-06-28 )

Tovább az archívumra