Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Roma egészségügyi program kidolgozását szorgalmazza Gyöngyös egyik háziorvosa, Dr. Nagy Éva

Roma egészségügyi program kidolgozását szorgalmazza Gyöngyös egyik háziorvosa, Dr. Nagy Éva

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A roma népcsoport tagjai a halmozott egészségügyi hátrányok miatt átlagosan tíz évvel rövidebb ideig élnek, mint a magyar átlagéletkor.

Dr. Nagy Éva csaknem húszéves háziorvosi és ügyeleti tapasztalatait összegezve úgy véli, önálló roma egészségügyi programnak lenne helye Gyöngyösön. Szerinte fiatal roma nőket lehetne felkészíteni arra, hogy megtanítsák közösségüket az egészségügyi és higiéniai alapismeretekre. A doktornő régóta szorgalmazott ötletére eddig nem volt vevő egyik városvezetés sem.

A programra legalább kétmillió forintot kellene fordítani. A szakember szerint köztudott, hogy a roma népcsoport tagjai a magyar átlaghoz mérten rövidebb életet élnek, mert esetükben a szegénység elégtelen táplálkozással, különböző szenvedélybetegségekkel párosul. Dr. Nagy Éva szerint ebben a körben a cukorbetegség, az elhízás, a szívbetegségek is gyakoribbak, a fiatalokat a drog fenyegeti.

A gyermekorvosok és a védőnők az egészségre nevelésben egyébként kiváló munkát végeznek Gyöngyösön – hangsúlyozta a doktornő.

Faragó Zoltán


Az Aktuális napi hírei (2011-07-05 )

Tovább az archívumra