Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Szeptember végén, a hitelek negyedéves törlesztésénél csaknem milliós árfolyamveszteséggel számolhat a gyöngyösi önkormányzat, amennyiben a mai 240 forinton marad a svájci frank

Szeptember végén, a hitelek negyedéves törlesztésénél csaknem milliós árfolyamveszteséggel számolhat a gyöngyösi önkormányzat, amennyiben a mai 240 forinton marad a svájci frank

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Kovács Róbert pénzügyi igazgató azonban főleg a hosszútávú kihatások miatt aggódik, hiszen a városnak a következő 15-20 évben is folyamatosan lehet visszafizetnivalója svájci frankban.

Hatmilliárdos adósságterhet cipel maga mögött Gyöngyös önkormányzata. A helyzetet az is súlyosbíthatja, hogy ennek az összegnek a fele korábban svájci frankban lett felvéve. Több, mint 15 millió franknyi alpesi valutát kell törlesztenünk a következő 15-20 évben, amelynek aktuális árfolyama egy év alatt 60-80 forintnyit drágult.

Erre az évre eleve 225 forintos frankárfolyammal számoltak a pénzügyi igazgatóságon, de a frank már ezt is túllépte. A következő ütemezett törlesztés szeptember végén esedékes. Kovács Róbert szerint ezen a 45 ezer frankos részleten 700 ezer forintot veszít az önkormányzat – ha a mai 240-es árfolyam lesz akkor is érvényben. A részlet nagyságát ugyanis a törlesztés napjának árfolyama határozza meg.

A pénzügyi igazgató azt mondja: nem ez az őszi részlet okoz náluk nagy fejtörést, hanem a hosszútávú kilátások.

Kovács Róbert egyelőre kétkedve fogadja az önkormányzati érdekszövetségek által felvetett árfolyam-befagyasztás ötletét, hiszen néhány év türelmi idő után jóval több adósságot kellene törlesztenie a városnak. Egyelőre azonban nem tehetnek mást: tovább tárgyalnak a Gyöngyössel kapcsolatban álló három bankkal a hitelek átütemezéséről, vagy más valutára váltásáról.

Faragó Zoltán


Az Aktuális napi hírei (2011-08-19 )

Tovább az archívumra