Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Növelné Magyarország a megújuló energiaforrások arányát, a mostani hat-hét százalékról harminc százalékra.

Növelné Magyarország a megújuló energiaforrások arányát, a mostani hat-hét százalékról harminc százalékra.

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A lakosság körében a napkollektorok a legnépszerűbbek, a beruházások megtérülését azonban az állandóan emelkedő energiaárak miatt nehéz megbecsülni – derült ki a szerda esti Eurórából, amellyel a Gyöngyösi Televízió egy országos műsorfolyamhoz csatlakozott.

Magyarország 2030-ra körülbelül 30 százalékosra szeretné növelni a megújuló forrásokból előállított energia arányát. Ettől a szinttől most még jelentősen el vagyunk maradva – mondta műsorunkban Dinya László, a Károly Róbert Főiskola tudományos rektorhelyettese.

Ebből a legnagyobb arányban a biomassza képviselteti magát, a nap- és szél- és egyéb megújuló források csak ez után következnek. A lakossági felhasználás területén a napelemek a legnépszerűbbek, de sokan érdeklődnek a napkollektor és a biomassza vagy vegyes tüzelésű kazánok iránt is. Egy átlagos családi ház melegvízellátásának és fűtésrásegítésének kiépítése napkollektorok segítségével mintegy 2-2,5 millió forintból valósítható meg – derült ki a műsorból, arra azonban már nehezebb választ adni, hogy ez mennyi idő alatt térül meg.

A melegvízellátást biztosító napkollektoros rendszerek kiépítésére egyébként a kormány október 15-től újabb pályázatokat ír ki.

Pifkó Tamás


Az Aktuális napi hírei (2011-09-22 )

Tovább az archívumra