Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Az 56-os események nélkül nem történhetett volna meg a rendszerváltás sem – ezt már a jászárokszállási ünnepségen hangoztatták.

Az 56-os események nélkül nem történhetett volna meg a rendszerváltás sem – ezt már a jászárokszállási ünnepségen hangoztatták.

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az ottani ünnepség főszónoka ugyanakkor aláhúzta: az 56-os események mai megítélése még korántsem hasonlítható az 1848-as történések elfogadottságához, és ennek az okát is megnevezte.

Az árokszállásiak a 2006-ban felállított főtéri 56-os emlékműhöz gyűltek össze az évfordulón. Jászárokszállás polgármestere kifejtette: ez az októberi ünnep a sajtó-, és véleményszabadság mellett az egyéni szabadság jelképes napa is. Mint kifejtette, ha nincs 1956, akkor nem történik meg a rendszerváltás sem.

Ha körülnézünk, azt láthatjuk, hogy hiányoznak az ablakokból a nemzeti lobogók, a többség nem ünnepel látványosan. Oka van annak, hogy 1956 miért nem olyan elismert ünnep ma sem, mint például 1848 – szögezte le Haas György közíró.

A publicista úgy vélte, nem történt meg a valódi rendszerváltás, ezért nincs az ünnepnek társadalmi mélysége. Ám azt is hozzáfűzte: habár az 56-osok akkor nem nyerték meg a küzdelmet, hőstetteik alaposan megrendítették a szovjet világbirodalmat. Még Moszkvában is éreztette hatását a szabadságharcot kísérő változtatási igény.

A koszorúzást követően a megemlékezők a Művelődési Házba mentek át, ahol megtekintették a Deák Ferenc Gimnázium tanulóinak műsorát Fáklyaként az éjszakában égünk címmel.

Faragó Zoltán


Az Aktuális napi hírei (2011-10-24 )

Tovább az archívumra