Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Befejeződött a kisnánai vár több mint egy évig tartó felújítása

Befejeződött a kisnánai vár több mint egy évig tartó felújítása

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A projektzáró rendezvényen bemutatták mindazokat az újdonságokat, amelyekkel a vár a látogatókat ezentúl várja. Köztük a Kisnánán kívül csupán az Aquincumban és Diósgyőrben látható kronoszkópot.

A kisnánai vár az elmúlt évben egy 340 millió forintos Európai Uniós projekt keretében megújult. A projektzáró rendezvényre csupa-csupa elégedett ember jött el. Élükön Koncsos Sándor polgármesterrel, aki alig titkolt büszkeséggel számolt be arról, hogy miként lett vártulajdonos Kisnána község, s hogyan sikerült helyreállítaniuk a saját várukat.

A Műemlékek Nemzeti Gondnokságával karöltve megvalósult várfelújítás során nem csak a vár romos részeit sikerült konzerválni, hanem a fenntartók gondoskodtak arról is, hogy a korabeli váréletet bemutathassák. A lakótorony két szobáját korhű módon berendezték, de az igazi meglepetés a látogatóknak a Magyarországon ritkaságnak számító, hazai fejlesztésű kronoszkóp.

A látogatók a virtuális sétájuk során a vár fénykorának mindennapjaiba nyerhetnek betekintést, de megismerkedhetnek az építkezés különböző fázisaival is. Újdonság a mátrai nedűk bemutatására szolgáló bortrezor, valamint az, hogy a kőtárban a község országos hírű opállelőhelyének néhány igen szép darabját is bemutatják. A vár gazdái azt remélik, hogy nem csak a várjátékok idején fogják ezentúl tömegesen felkeresni Heves megye egyik legszebben felújított műemlékét.

Borbándi Erik


Az Aktuális napi hírei (2011-10-24 )

Tovább az archívumra