Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Csíky Sándor festőművész 35 évvel ezelőtt, 1976-ban halt meg Mátrafüreden

Csíky Sándor festőművész 35 évvel ezelőtt, 1976-ban halt meg Mátrafüreden

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Mivel élő rokonai nem voltak, síremléke nem készült, így sírjának helyét is lassan elfeledték. Ám néhány lelkes füredi civil összefogott, s rendbe tették a sírt, amelynél most gyertyagyújtással emlékeztek a legendásan bohém festőre.

Életében még a művészvilág sem igazából ismerte őt el. Pedig az Erdélyből az Alföldre, onnan pedig Mátrafüredre származott festő, Csíky Sándor jelentős életművet hagyott hátra. A fürediek első sorban úgy emlékeznek rá, mint bohém, és barátságos emberre.

Az itt élőket zavarta, hogy Csíky Sándor sírhelye gondozatlan. Ezért fogtak össze, s tették rendbe azt. Úgy gondolják, a főként a Palócföldet megörökítő festő emlékét őrizniük kell. Azt mondják, nem is igazi füredi az, akinek nincs legalább egy képe Csíky Sándortól.

A temetése után a városi tanácshoz került képeket szeretnék most a fürediek egy tervezett Csíky Sándor kiállításhoz megkapni. Kerestük a polgármesteri hivatalban a képeket. Állítólag néhány éve még megvoltak, mára azonban senki sem tud róluk semmit. Így a kiállítást várhatóan a saját otthoni képeikből kell megrendezniük a mátrafüredieknek.

Borbándi Erik


Az Aktuális napi hírei (2011-11-02 )

Tovább az archívumra