Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Véget ért az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság gyakorlata

Véget ért az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság gyakorlata

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A lakosságnak szóló közleményeket országszerte szinte minden médiának – így a Gyöngyösi televíziónak is -közzé kellett tennie. A próba alatt a lakosságnak nem volt teendője sem, a közlemények sem a szirénahangok hallatán.

Országos katasztrófariasztási gyakorlatot tartott tegnap a katasztrófavédelem a médiahatósággal együttműködve. Ilyen nagyszabású országos gyakorlat 25 éve nem volt!

A médiában az esti órákig öt közlemény hangzott el, az első 08. 30-kor, az utolsó19 órakor.

A gyakorlat 3 fázisból állt az első részben értesítették a központi, területi, helyi hivatásos katasztrófavédelmi szervek és a hivatásos tűzoltóságok állományát több mint tízezer fő részvételével.

A gyakorlat második fázisában a médiaszolgáltatóknak kellett adásukat megszakítva beolvasni a katasztrófavédelem közleményeit.

A gyakorlat harmadik fázisaként az egész országot érintő gyakorlat vette kezdetét,

Ugyanis este 6 órakor országszerte 2500 légvédelmi sziréna szólalt meg egyszerre.

A szirénák mindössze 6 másodpercre hallatták hangjukat. Egy katasztrófa esetén 120 másodperces jelezést kell leadni a szirénákkal. A mostani úgynevezett morgató próba a szirénák működését vizsgálta.

Városunkban szakemberek a gyakorlatot megelőzően végigjárták a 19 légvédelmi szirénát és megállapították, hogy 60% működik. Magyarországon a szirénák kevesebb, mint 50% a működőképes csak. Országos viszonylatban Gyöngyös kiemelkedő a szirénák állapotát tekintve. A szakemberek elmondták, hogy régiókban minden média kiemelkedően teljesített

A szakemberek a gyakorlattal fel szeretnék készíteni a lakosságot, hogy megtudják valódi katasztrófa esetén, honnan szerezhetnek információkat, és mit kell tenniük ilyen helyzetben

Tóth Benjamin


Az Aktuális napi hírei (2011-11-22 )

Tovább az archívumra