Kezdőlap » Hírek - Aktuális » 140 millió forintos sajáterős beruházással elkészült a megyei vízmű új központi laborja

140 millió forintos sajáterős beruházással elkészült a megyei vízmű új központi laborja

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A cég jól teljesít, és maximálisan megfelel az új víziközmű-törvény szakmai és pénzügyi feltételeinek is. A 20 év után megszületett jogszabály a tervek szerint kiszorítja a magántulajdont és a külföldi cégeket az ivóvíz-szolgáltatásból – hangzott el az átadást kísérő sajtótájékoztatón Egerben.

Arzén, nitrát, vagy szerves szennyeződés – a legkorszerűbb műszerek bármelyiket kimutatják, hogy végül tiszta víz kerüljön a poharunkba. A megyei vízmű hat üzemegysége mellett a külső megrendelők számára is nyitottan működik ez az új központi labor Egerben. Éves szinten több, mint 2000 mintát elemeznek itt ki.

A 140 millió forintból felfejlesztett központi labor az új víziközmű-törvény által megkövetelt gyakoribb vízminőség-ellenőrzésre is alkalmas, mert ez ma az ország egyik legkorszerűbb vegyi és biológiai elemzőhelye. Az új törvény azonban a fogyasztói árak újrakalkulálását kéri a szolgáltatóktól.

A törvény ugyanis előírja, hogy a mai egytényezős díj helyett immár alapdíjat és szolgáltatási díjat is magában foglaló árakat állapítson meg a szolgáltató. Húsz éve ez az első víziközmű-törvény, emelte ki a jogszabály egyik szellemi atyja, Szabó Iván.

A fogyasztók egyelőre biztosan nyernek az újraszabályozáson. A törvény ugyanis a tavalyi év utolsó napján érvényes hatósági árakat érvényesíti a következő két évben. A következő lehetséges vízdíjemelés elvileg 2013-ban lesz lehetséges – húzta alá a szakértő.

Faragó Zoltán


Az Aktuális napi hírei (2012-01-06 )

Tovább az archívumra