Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A jelek szerint senki sem tud eleget tenni azért, hogy olyan szakembereket képezzenek Gyöngyösön, akikre a vállalkozóknak szüksége van

A jelek szerint senki sem tud eleget tenni azért, hogy olyan szakembereket képezzenek Gyöngyösön, akikre a vállalkozóknak szüksége van

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Így lehet összefoglalni annak a szakképzési fórumnak a meglátásait, amelyet az iparkamara szervezett. A helyzet számunkra annyiban kedvezőbb, hogy korántsem egyedi: az ország többi részének szakképzési igényei ugyanekkora ellentétben vannak a mai kínálattal.

Műhelymunka a helyi szakképzésről, mindazokkal, akik képzőintézményeket vezetnek a városban. Az itt ülőknek nehéz feladatuk van: össze kellene hangolniuk a munkaerőpiac kínálatát és a munkaadók igényeit. Ma például alig van Gyöngyösön gépipari képzés, ehelyett vendéglátósokat és kereskedőket képezünk – a piac felvevőképességéhez mérten túl sokat. Minél előbb rendet kell tenni e téren az iparkamara szerint.

A felmérések szerint aki helyben nem talál munkát, az országon belül vagy kívül máshová vándorol. Az iparkamara külön Hazahívó-programot indított a külföldre vándorolt szakemberek visszaszerzésére. Ám aki külföldről visszatér, az sem Gyöngyösre, hanem a fővárosba jön vissza – hangzott el a fórumon.

Faragó László polgármester megjegyezte: a városban lévő öt szakképző iskola mind más fenntartó kezében van, a városnak ezért ma kevés érdemi beleszólása van abba, ki, milyen szakmára okítsa a fiatalokat. A várhatóan nagyot fejlődő ipari park elsősorban műszaki szakemberekre számít majd. Az idő sürget, ezért a város első embere javasolta helyi egyeztető fórum indítását a témában.

A polgármester úgy vélte, a szűkülő felsőoktatási esélyek talán jobban motiválják a diákokat arra, hogy olyan szakmát tanuljanak, amiből meg is tudnak élni.

Faragó Zoltán


Az Aktuális napi hírei (2012-02-09 )

Tovább az archívumra