Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Januártól megváltozott a rokkantnyugdíjak rendszere Magyarországon

Januártól megváltozott a rokkantnyugdíjak rendszere Magyarországon

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Heves megyében 16 ezer rokkantnyugdíjas kerülhet kilátástalan helyzetbe. A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Egyesülete a megoldást abban látja, ha a szervezetek csoportos jogi eljáráshoz folyamodnak a megvonások elkerülése érdekében.

Elkezdődtek a rokkantnyugdíjasokat érintő felülvizsgálatok. A szigorítások és megvonások leginkább a 62 évet be nem töltött nyugdíjasokat érintik majd, akik vagy megkapják a maximum 57. 400 forint összegű járadékot, vagy ismét munkába kell állniuk.

Magyarországon 320 ezer rokkantnyugdíjas esik a nyugdíj-korhatár alá. Heves megyében a dilemma 16 ezer embert érint. Az évek óta tartó megvonások miatt, idén úgy döntöttek az érintett szervezetek, hogy összefognak, és remélik, megoldódik így a probléma.

Egyszerre öt fórumhoz, az Állampolgári jogok országgyűlési biztosához, az Alkotmánybírósághoz, az európai emberi jogok bíróságához, az Ensz monitoringhoz valamint a Magyar kormányhoz fordulnak majd segítségért a szervezetek.

A pénzbeli megvonások mellett bizonyos kedvezményekről is le kell mondaniuk az érintetteknek. Megszűnik majd a kedvezményes utazási utalvány, amelyet sokan helytelenül vettek igénybe.

Az utazási kedvezmények mellet, elveszik még többek között a fürdő, múzeum-belépőt, és a kedvezményes közgyógyellátást is. Akik szeretnének csatlakozni az akcióhoz, azok febr. 15-ig tehetik meg a Heves megyei egyesületnél.

Szőlősi Szabina


Az Aktuális napi hírei (2012-02-09 )

Tovább az archívumra