Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Jól vizsgázott eddig az átalakult katasztrófavédelmi rendszer, derült ki a katasztrófavédelem ünnepélyes évértékelőjén Egerben

Jól vizsgázott eddig az átalakult katasztrófavédelmi rendszer, derült ki a katasztrófavédelem ünnepélyes évértékelőjén Egerben

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Mint elhangzott, a technika esetenként korosabb, az állomány viszont fiatal, így még tapasztalatokat kell szereznie. A szabályok közötti rendteremtés is elkerülhetetlen volt, hangsúlyozták a védelmi szervezet megyei irányítói az ülésen.

Tiszti értekezlet a Megyeházán, évértékelővel egybekötve. A rangidős főfelügyelő, Bérczi László szerint a katasztrófavédelmi rendszer átalakítása előtt problémás volt az egységek technikai felszereltsége. A vörösiszap-krízisnél nem volt védőfelszerelésük, a borsodi árvíznél pedig fejetlenség alakult ki.

A szabályok laza értelmezésének volt betudható például a West-Balkán tragédia, ahol három fiatalt tapostak agyon egy pánikhelyzetben. Az efféle botrányok mutatták, hogy szigorítani kellett a törvényi feltételeket, nem a büntetések miatt, hanem a közösségek biztonságáért, húzta alá a szakértő.

A megyei szervezet tavalyi működését a dandártábornok jónak tartotta. Csontos Ambrus, a megyei vezető elmondta, tavaly Hevesben főleg szórakozóhelyeket és gázcsere-telepeket ellenőriztek. Vannak azonban aggasztó jelek is, az állomány fiatalsága miatt a rutin megszerzése még sok esetben várat magára, és egy teszt során a 248 légvédelmi sziréna harmada működésképtelennek bizonyult . A technikai felszerelések sok esetben korosak, és az is nagy kiadásokat okoz, ha fenntartják a kizárólagosságot biztosító beszerzői formákat a technika működtetésében.

A megyei védelmi bizottság feje, a kormánymegbízott az országos riasztási gyakorlat és egy egri bomba hatástalanítása mellett a rendkívüli téli időjárás jó kezeléséért is méltatta a jelenlévőket.

Horváth László leszögezte: az állam célja a katasztrófavédelem átalakításával továbbra is az egyértelmű felelősségi helyzet kialakítása, amellyel kezelhetők a krízishelyzetek.

Faragó Zoltán


Az Aktuális napi hírei (2012-04-19 )

Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
GYÖNGYike Folklórfesztivál 2021. 5. rész
14:58
Cimbaliband és Szalonna Bandája - Megyek az úton
15:03
GYÖNGYike Folklórfesztivál 2021. 6. rész
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:51
William Ricketts emlékhelye - dokumentumfilm
16:06
Fórum 1. rész – közéleti magazin - ismétlés
16:32
Reklám
16:35
Fórum 2. rész – közéleti magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Hit világa – vallási műsor – ismétlés
18:14
Gasztronómia a Mátrában - kisfilm
18:20
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:41
Sport7 1. rész – sport magazin – ismétlés
19:07
Reklám
19:10
Sport7 2. rész – sport magazin – ismétlés
19:35
Nápolyi 1. rész – ismétlés
20:01
Reklám
20:05
Nápolyi 2. rész – ismétlés
20:30
Képújság