Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Csak most eszméltek rá az egészségügyben, hogy az új Munka Törvénykönyvében szereplő egyik passzus szerint elvileg be kellene tiltani a hálapénzt július elsejétől

Csak most eszméltek rá az egészségügyben, hogy az új Munka Törvénykönyvében szereplő egyik passzus szerint elvileg be kellene tiltani a hálapénzt július elsejétől

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Vagy pedig külön felmentést kellene kapnia az orvosoknak a kórházigazgatóktól. Az orvosszakma egyelőre tanácstalanul fogadta az új szabályt. Még Gyöngyösön sem tudják, mit lépjenek.

A gyöngyösi kórházban is keresik a receptet, hogy lehet szabályozni az elvileg nem létezőt: a paraszolvenciát. A napokban kiderült: július elsejétől náluk is hivatalos formába kellene önteni a hálapénz elfogadásának menetét. Törvényes felmentést kell adniuk annak az orvosnak, aki a ma még törvényen kívüli juttatást elfogadja, vagy ellenőrizni, hogy senki nem részesül ilyen pluszbevételben. Mindezt az új Munka Törvénykönyve tenné kötelezővé, ami alig egy hét múlva lép életbe. Gyöngyösön a kórház jogászától kért állásfoglalást a vezetőség.

Hogy miképpen lehet a gyakorlatban kivitelezni a legálissá tételt, újabb nagy kérdés. Assani Omar szerint a kormány dolga lenne a pontos szabályozás, az orvosok ellenőrzése pedig az adóhatóságé, hiszen a legálissá tétel mellé az adózást is társítani kellene.

Sok kórházban attól félnek, hogy hálapénz nélkül orvosokat veszíthetnek. A szakállamtitkárság nem segít a döntésben útmutatással. Gyöngyös sem kapott részletes elvárásokat. Az egyik lap kérdéseire is csak annyi válasz érkezett a minisztériumból: a hálapénz komplex társadalmi jelenség, a probléma megoldása a korszerű betegellátás feladata lesz. Ezt jelenleg Assani Omar is pontosan így látja.

Faragó Zoltán


Az Aktuális napi hírei (2012-06-21 )

Tovább az archívumra