Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!
Az aszályos idő ellenére a termésmennyiségét és minőségét is jónak értékelik a szakemberek. Az átlagtermés hektáronként 7 tonna felett volt, és a felvásárlási árak is jól alakultak. A munka a pincékben folytatódik, ahol a borászok reményei szerint jó termésből jó borok készülhetnek.
Üres a határ, üresek a szőlőtőkék. Véget ért a szüret a Mátrai Borvidéken. Már csak a kései szüretelésre szánt fajtákat hagyták kint, vagy egy-egy helyen csak a tegnapi eső okozta sár miatt csúszik a betakarítás befejezése. Jó időben, jó terméssel, jó szőlőárakkal telt az idei szezon – így összegezte a munkát Hordós Attila, a Mátrai Hegyközségi Tanács titkára. Az aszály ellenére, a hektáronkénti átlagtermés 7,1 tonna. A szőlő ára, fajtától függően 100 – 150 Ft között mozgott. A jó minőségű szőlőkből kiváló borok készülhetnek –tette hozzá a titkár.
Aggódni már csak a kinn maradt, magas cukorfokkal rendelkező szőlőért kell, mert a csapadék erre éppen nem jókor jött a szakember szerint.
Pásztor Csilla