Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Cukrok és savak: újborokat kóstoltak Markazon

Cukrok és savak: újborokat kóstoltak Markazon

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Márton napi bormustrát tartottak Markazon, a Markazi Hegyközség szervezésében. Az újbor-kóstolón 17 termelő több mint 50 borát kóstolhatták az érdeklődők a libatepertő és a libazsíros kenyér mellé.

A szőlőtermesztők az idén nem panaszkodhatnak, és várakozással tekintenek a borok minősége elé – hangoztatta a Bormustra megnyitóján Kovács Ferenc hegybíró, aki szüreti értékelőjében az időjárás okozta nehézségekről is beszélt.
– Át kell értékelni a technológiánkat a nagy hőség miatt, ami egész nyáron volt, most már inkább a savtartalmat kell nézni a szőlőkben a szüret időpontjának megállapításakor és nem a cukorfokot. A sav nagyon fontos alkotóeleme a mustnak és a bornak – szögezte le a hegybíró.
Mint elhangzott: a hőség és az aszály következtében közel 30 százalékkal kevesebb termett, és fehér borok illatossága is kevésbé intenzív.
A Márton napi újborkóstolón, a 17 termelő több mint 50 féle fehér, vörös és rosé bora mellől nem hiányozhatott a libatepertő és a libamájas zsíros kenyér sem.

Pásztor Csilla


Az Aktuális napi hírei (2012-11-12 )

Tovább az archívumra