Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Jól halad a leendő új egyházi kincstár kialakítása

Jól halad a leendő új egyházi kincstár kialakítása

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Külön-külön teremben bemutatott ötvöstárgyak, miseruhák, könyvek és okiratok. Ötvös- és textil-restaurátor műhely, multimédiás bemutatóhelyek. Ilyen lesz a Szent Bertalan templom jövő nyáron újra nyíló kincstára.

A felújítás – melynek során a plébánia is megújul – gyorsan halad, a tervek szerint már tavasszal megtörténhet az épület műszaki átadása.

A felsővárosi plébániának helyt adó egykori Almásy-házat az utóbbi években egyre nehezebben tudta fenntartani a római katolikus egyház. Az épület ugyanakkor olyan rossz műszaki állapotba került, hogy felújítása elodázhatatlanná vált.

– Az utolsó pillanatban történt ez az átalakítás, mert mállott, omlott a vakolat. Egyszerűen felfagyott a teraszon a burkolat, az eső pedig áztatta át a boltíveket – emlékeztetett Juhász Ferenc kanonok

Végül azt a megoldást találták, hogy az épületet kettéosztják. Így a keleti szárnyban marad a plébánia, a nyugatiban pedig pályázati támogatással kialakítanak egy múzeumot az egyházi kincsek bemutatására. Az átalakítás a nyáron kezdődött, de Juhász Ferenc kanonok már most látványos változásokról számolhatott be az épületbejáráson. Egyebek mellett megmutatta azt a helyet, ahol a múzeum textilrestaurátor műhelye lesz.

– Azt tervezzük, hogy zászlókat, lobogókat, és minden olyan textilanyagot, ami romlásnak, pusztulásnak indult, de érdemes megmenteni, azokat itt a restaurátorok rendbe hozzák – magyarázta a plébános.

Az épületben külön lesz helyiség az ötvöstárgyak restaurálására, s kialakítanak egy multimédiás bemutatótermet is. Az Almásy család egykori díszebédlőjében lesznek kiállítva a nevezetes ötvöstárgyak. A szomszédos, ugyancsak freskókkal díszített teremben mutatják be a textíliákat és a miseruhákat, egy harmadikban pedig az eddig többnyire ki nem állított nyomtatványokat és okiratokat.

Az egyház és a város összefogását példázó épület-felújítás jövő év tavaszára fejeződhet be. A kiállításokat csak ezek után rendezik be, látogatókat pedig várhatóan 2013 júniusától fogad a kincstár.


Az Aktuális napi hírei (2012-11-13 )

Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
A Szomszéd vár - turisztikai magazin - ismétlés
15:00
Nyitott Egyetem - ismeretterjesztő sorozat
15:30
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:51
GYÖNGYike Folklórfesztivál 2021. 7. rész
16:14
Hangverseny J. S. B A C H műveiből - A Savaria Barokk zenekar koncertje (részlet)
16:31
Reklám
16:34
G25 – gazdasági magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:22
Reklám
18:25
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:54
Hangverseny J. S. B A C H műveiből - A Savaria Barokk zenekar koncertje (részlet)
19:08
Reklám
19:11
Moziklip – mozi magazin - ismétlés
19:23
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:36
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:05
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság