Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Barátok tornya: félmilliárdos fejlesztést terveznek a ferencesek

Barátok tornya: félmilliárdos fejlesztést terveznek a ferencesek

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Csaknem 500 millió forintból épülhet interaktív látogatóközpont és körpanorámás kilátó a gyöngyösi Ferences Templomban. A tervezett fejlesztések helyszínét Horváth László megyei kormánymegbízott is meglátogatta.

A Barátok Templomában berendezett műemlékkönyvtárat is megnézte gyöngyösi látogatása során Horváth László. A megyei kormánymegbízott egy pályázat miatt érkezett városunkba, hogy a helyszín megismerése után tanácsokkal segítse a ferenceseket.

Most is magas a templom látogatószáma, de ha a pályázatnak köszönhetően megvalósulhatna az attrakciófejlesztés, az érdeklődők száma tovább emelkedhetne. Fontos megemlíteni az úgynevezett zarándokturizmust is, ugyanis a turisztikai szolgáltatásoknak ez az ága is egyre több embert vonz – vélekedett a kormánymegbízott.

A 700 éves ferences kolostor felújításához 466 millió forintos támogatásra pályáztak, amihez 24,5 millió forintos önrészt is biztosítanának. A pályázat keretein belül többek között felújítanák az 1300-as években épült templomtornyot és kialakítanának egy panorámateraszt is.

Kárpáti Kázmér, a Gyöngyösi-Alsóvárosi Ferences Plébánia és Rendház plébánosa elmondta: a város geometriai középpontjában álló Barátok kilátójához csatlakozna egy látogatóközpont, valamint korszerűsítenék a kiállításoknak helyet adó épületszárnyat is.

A ferencesek már október elsején beadták a templom fejlesztését megcélzó pályázatot és a kiegészítéseket. Az már csak a pályázat elbírálásán múlik, hogy jövőre megkezdődhet-e a látogatóközpont kialakítása és megépülhet-e a város első kilátója.

Nagy Réka


Tovább az archívumra