Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A szocialisták szerint nem igazi segítség az adósságátvállalás

A szocialisták szerint nem igazi segítség az adósságátvállalás

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Évi 150 millió forintot vállalhat át Gyöngyös adósságállományából a kormány – legalábbis így számolnak az MSZP-nél. A párt Heves megyei elnöke szerint a kormány többet vesz el jövőre az önkormányzatoktól, mint amennyit ad.

Nem kapnak valódi segítséget az államtól a települések – mondták az MSZP helyi vezetői pénteki sajtótájékoztatójukon. Sós Tamás és Hiesz György utaltak Tállai András önkormányzati államtitkár csütörtöki bejelentésére, amely szerint Gyöngyös adósságállományának legalább negyven százalékát átvállalja jövőre az állam. Hiesz György, az MSZP gyöngyösi frakcióvezetője mintegy 3,7 milliárdos adósságállománnyal számol, amelynek kamat- és tőketörlesztése évente 100-150 millió forintra rúg majd, amelynek átvállalása a tízmilliárdos éves költségvetéshez viszonyítva csak kis segítség. Hiesz György szerint ráadásul ez csak addig tart, amíg a rendelet hatályos marad, szerinte a kormány bármikor dönthet úgy, hogy nem vállalja tovább a terhet.

A kormány és az önkormányzat között csak most indultak a tárgyalások, amelyek a jövő év tavaszáig zajlanak, addig még sok minden változhat. Sós Tamás, az MSZP megyei elnöke szerint azonban a parlament keddi ülésén zárószavazásra kerülő költségvetés alapján már látszik, hogy a helyhatóságoktól többet pénzt vesznek majd el, mint feladatot, aminek következtében a települések nagyon nehéz helyzetbe kerülnek, és új adókat fognak kivetni.

Sós Tamás azt mondta: a szocialista frakció nemmel szavaz majd a költségvetésre, amely szerinte tönkre teszi a településeket.

A szocialisták sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagálva dr. Gondos István, a Heves megyei Közgyűlés Fidesz-KDNP frakciójának vezetője közleményben reagált. Mint fogalmazott: már-már érthetetlen nyilatkozatokat tesznek hétről-hétre a Heves megyei szocialista politikusok.

– A fő szószóló Sós Tamás, aki 12 év megyei közgyűlési elnökségét több mint 7 milliárd forint adóssággal és a HospInvest-csőddel zárta. Sós ma arról beszélt, hogy a kormány intézkedéseivel – szerinte ráadásul igazságtalan módon – csődbe dönti az önkormányzatokat. Példaként Gyöngyöst hozza, miközben éppen tegnap hangzott el Tállai András önkormányzati államtitkár részéről, hogy Gyöngyös 5,5 milliárd forint adósságának várhatóan 40%-át átvállalja az állam. Bevallom, én is ilyen rosszakarókra vágyom, aki átvállalja az adósságaimat – fogalmazott dr. Gondos István, aki szerint az kiderült, hogy Sós Tamás országgyűlési képviselősége ellenére nincs tisztában a kormányzati mentőintézkedésekkel. \”De azt nem értem, hogy ezt miért akarja minden pénteken a sajtó előtt önként bizonyítani?\”- zárta közleményét dr. Gondos István.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A csütörtöki adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Aktuális – hírek röviden
09:02
Mese - A házikó (A Platán úti óvónénik bábjátéka)
09:10
Világörökség - Parádsasvár 
09:17
Reklám
09:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
09:36
G25 – gazdasági magazin
10:02
Reklám
10:05
A hegy leve - dokumentumfilm
10:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
10:46
A Szomszéd vár - turisztikai magazin - ismétlés
11:15
Reklám
11:18
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
11:34
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:02
Mese - A csillagszemű juhász
18:09
Világörökség - Betlér 
18:17
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Nápolyi 1. rész
19:02
Reklám
19:05
Nápolyi 2. rész
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Nápolyi 3. rész
20:11
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság