Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Szeméthegyek helyett tiszta természet

Szeméthegyek helyett tiszta természet

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Megkezdődött a Régió-Kom Térségi Kommunális Szolgáltató Társulás Jászberényi és Dél-Hevesi Kistérségben lévő bezárt kommunális szilárd hulladéklerakó rekultivációja Hevesen is. Összesen 31 kistérségi településen számolják fel a szeméttelepeket uniós forrásból, közel 2,7 milliárd forintból.

Lánctalpasok, markolók, teherautók dolgoznak a hevesi szeméttelepen. Jelenleg 11 településen zajlanak hasonló rekultivációs munkák, és 4 településen már befejezték a munkálatokat, a kivitelező hamarosan visszaadja a területet az önkormányzatoknak. Hevesen helyben rekultiválják a szeméthegyeket, most az első fázisnál tartanak a 4 hektáros szeméttelepen.
Csáki Zsigmond, a Régió-Kom elnökségi tagja úgy fogalmazott: azért alapították társulást, hogy megoldják a szemételhelyezést az elkövetkező 50 évre, de már akkor látszott, hogy a már felhalmozott szeméttel valamit kezdeni kell, hiszen komoly kockázatot jelent, akár természeti károkat okozhat. Ezért pályáztak a támogatásra.

Sikerült is európai uniós forrást és állami támogatást nyerni, a beruházás teljes költsége közel 2,7 milliárd forint. Ennek köszönhetően a Jászberényi és a Dél-Hevesi kistérségben 31 településen, 113 ezer lakos életfeltételeit javítják. Elhárul a felszín alatti és feletti vizek szennyeződésének a veszélye, javul a levegő minősége, megszűnik a kellemetlen szag, gazdagodik a természeti környezet. A beruházás 2013-ban fejeződik be.


Tovább az archívumra