Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Akár polgári engedetlenségre is hajlandóak a diákok

Akár polgári engedetlenségre is hajlandóak a diákok

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A forráskivonás megszüntetését és a már kivont milliárdok azonnali visszaadását is követelték a hallgatók a hétfőn késő délután megrendezett országos hallgatói fórumon, Budapesten. A rendezvényre meghívták Orbán Viktort és a szakpolitikusokat is, akik azonban nem jelentek meg a rendezvényen. A Hallgatói Hálózat polgári engedetlenséget helyezett kilátásba, ha nem teljesülnek a követelései.

Tavaly év végén még a keretszámok bővítése miatt tiltakoztak országszerte, így Gyöngyösön is a hallgatók. Idén januárban már bonyolultabb a helyzet. A kormány álláspontja szerint a szaktárca már teljesítette a hallgatók követeléseit, a hallgatók viszont továbbra is nehezményezik, hogy a véleményük meghallgatása nélkül alakítja át a kormány a felsőoktatást, s kifogásolják az elmúlt évek forráskivonásait.

Szabó Gergő Krisztián, a Károly Róbert Főiskola hallgatói önkormányzatának elnöke elmondta: az egyeztetés-sorozatot a HÖOK kezdeményezte, de december óta nem történtek érdemi tárgyalások a hallgatók és a szaktárca között. Ezért a Halgatói Hálózat sejtjei újra mozgolódásba kezdtek, és tiltakozásokat szerveztek országszerte.

Az interneten megjelent felsőoktatási tájékoztató szerint 16 szak lesz önköltséges, de az elmúlt évek statisztikái szerint ez pont az a 16 szak, melyre a jelentkezők közel fele adja be a felvételijét – emlékeztetett Szabó Gergő Krisztián, aki szerint mindez a gyakorlatban mégiscsak a tandíj bevezetését jelenti.

A gyöngyösi HÖK elnök azt mondja, a kormány időzítése több mint elgondolkodtató: a decemberi-januári időszakban a hallgatók a vizsgaidőszak miatt kevésbé mobilizálhatók, legtöbben otthon tanulnak. Az aktív diákok ennek ellenére fórumot tartottak az ELTE bölcsészkarán. Itt a Hallgatói Hálózat polgári engedetlenségi akciókat helyezett kilátásba, ha a kormány nem ül le velük tárgyalni és nem teljesíti maradéktalanul a követeléseiket.


Tovább az archívumra