Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Chip, chip, Csóka – aki szereti a kutyát, az chippelteti

Chip, chip, Csóka – aki szereti a kutyát, az chippelteti

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A határidő január elsejével lejárt az állatorvosi rendelők máig tele vannak chippelésre váró kutyusokkal és gazdáikkal. Bár a jogszabály nem rendelkezik türelmi időről, január első heteiben nem fogják ellenőrizni a kutyatulajdonosokat.

Január elsejétől újabb kötelezettség hárul a kutyatulajdonosokra. A veszettség elleni oltás mellett kötelezővé vált a 4 hónaposnál idősebb kutyák mikrochippel történő ellátása. A felelősségteljes gazdik elfogadják a döntést. „A chippeltetés azoknak jó, akik szeretik a kutyájukat. Akik nem szeretik, azok szerintem nem fogják bechippeltetni. Pl. a Petőfi utca is tele van kóbor kutyákkal. Aki szereti a kutyáját, az a chip nélkül is vigyázott rá.” – mondta a Gyöngyösi Városi Televízió híradójának egy megkérdezett gazdi, Bozsik László.

A legtöbben a művelet árát nehezményezik. A chippeltetés a legtöbb állatorvosnál ugyanis drágább, mint a jogszabályban maximalizált 3500 forint. A nagyvárosokban akár 9000 Ft-ot is elkérhetnek a beavatkozásért.

Dr. Kecskés Vilmos gyöngyösi állatorvos az Aktuálisnak elmondta: az állatorvosok a nyilvántartásba vételt, vagyis a regisztrációt egy külön munkafolyamatként végzik el. Ennek a munkadíjáról a jogszabály nem nyilatkozik. Ezért vannak eltérések az állatorvosok által megszabott árak közözött.

Az állatok védelméről szóló törvény alapján az önkormányzatok 3 évente egyszer kötelesek ebösszeírást végezni. Ám nem csak ilyenkor derülhet majd fény arra, ha egy gazda elmulasztotta a chippeltetést. Dr. Juhász Gábor, a Heves Megyei Kormányhivatal Állategészségügyi Igazgatóságának helyettes főállatorvosa azt közölte: egy jogszabály-módosítás alapján egy kutya addig nem kaphat újabb veszettség elleni védőoltást, amíg nincs bechippelve. A chip hiányát az állatorvosnak jeleznie kell a kormányhivatalnak, s ez alapján indulhat el egy esetleges eljárás. Dr. Juhász Gábor hozzátetette, a chippelést elmulasztó gazdát először figyelmeztetik és csak akkor számíthat a 15 és 150 ezer forint közötti pénzbírságra, ha a felszólítás után sem hajlandó az együttműködésre.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
GYÖNGYike Folklórfesztivál 2021. 5. rész
14:58
Cimbaliband és Szalonna Bandája - Megyek az úton
15:03
GYÖNGYike Folklórfesztivál 2021. 6. rész
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:51
William Ricketts emlékhelye - dokumentumfilm
16:06
Fórum 1. rész – közéleti magazin - ismétlés
16:32
Reklám
16:35
Fórum 2. rész – közéleti magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Hit világa – vallási műsor – ismétlés
18:14
Gasztronómia a Mátrában - kisfilm
18:20
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:41
Sport7 1. rész – sport magazin – ismétlés
19:07
Reklám
19:10
Sport7 2. rész – sport magazin – ismétlés
19:35
Nápolyi 1. rész – ismétlés
20:01
Reklám
20:05
Nápolyi 2. rész – ismétlés
20:30
Képújság