Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Öt évente kötelező ellenőriztetni a gázkészülékeket

Öt évente kötelező ellenőriztetni a gázkészülékeket

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Ötévente kötelezően felül kell vizsgáltatnia a gázkészülékeket. Ezt írja elő az új gáztörvény, ami tavaly szeptemberben lépett hatályba. A kormány szerint a sok baleset miatt volt szükség a jogszabály módosítására. A rendszeres felülvizsgálat 5 és 10 ezer forint közötti kiadást jelent majd az ingatlantulajdonosoknak.

A meglévő gázkészülékeket és csatlakozó vezetékeket fokozatosan, de legkésőbb 2016 év végéig műszaki szempontból minden lakástulajdonosnak felül kell vizsgáltatnia a jogszabály értelmében. A megszaporodott balesetek miatt a gáztörvény már nem csak ajánlja, hanem kötelezővé teszi a műszaki állapotok felmérését.

Száraz Gábor, a TIGÁZ Zrt. szóvivője elmondta: a gázkészülékeket öt, a hálózatot tíz évente kötelező ellenőriztetni. A beszerelés és üzembe helyezés időpontjától függ, hogy a tulajdonosoknak meddig kell elvégeztetniük a vizsgálatot, ezért a pontos részleteknek érdemes utánanézni. A felülvizsgálatot végző szakember – ha olyan eredménnyel zárult az ellenőrzés – akár a szolgáltatás felfüggesztését is kezdeményezheti a szolgáltatónál.

A kormány a rendelkezéstől azt reméli, hogy a kötelező felülvizsgálattal csökken majd a meghibásodott gázkészülékek okozta balesetek és halálesetek száma.


Tovább az archívumra