Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Kevés a makk: egyre nagyobb feladat a vadetetés

Kevés a makk: egyre nagyobb feladat a vadetetés

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az idei télen makktermés hiányában több takarmányt kell adni a Mátrában élő vadaknak, hogy jó kondícióban vészeljék át a telet. Már több záz tonna fogyott eddig is, tél vége felé közeledve azonban még tovább növelik a mennyiséget, egyrészt a vadelhullást megakadályozandó, másrészt megelőzendő, hogy az éhes vadak kárt tegyenek a fákban.

Hetente közel ötven mázsa takarmányt helyeznek ki egy-egy szóróra az erdészet munkatársai, hogy a hidegben és a nagy hóban is megfelelő táplálékhoz jussanak a vaddisznók, szarvasok, muflonok. A vadgazdák egyik legfontosabb téli feladata a vadetetés.

Dudás Béla Mátrafüredi Erdészet vezetője úgy fogalmazott: a tél végéhez közeledve a legjobb kondíciójú vadak is rászorulnak a takarmányra

A tél derekán a vadállomány túlélése érdekében folyamatosan növelik a takarmánymennyiséget a vadaskertekben és az erdei szórókon egyaránt. Az erdőtisztításokat, a tölgyesek gyérítését is erre az időszakra időzítik, hogy a ledöntött fák tápanyagban és rostban gazdag rügyei is táplálékként szolgáljanak a vadaknak. A vadetetés másik célja az állatok jó kondíciójának megőrzésén túl, hogy az erdőállományban ne tegyenek kárt a nagytestű vadak.


Az Aktuális napi hírei (2013-01-25 )

Tovább az archívumra