Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Bordás Ottó és Lovászné Juhász Rita Gyöngyös kitüntetettje

Bordás Ottó és Lovászné Juhász Rita Gyöngyös kitüntetettje

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Himnuszunk születése napját legújabb kori történelmünk avatta ünneppé, a magyar kultúra napjává. Erre emlékeztetett Faragó László polgármester ünnepi beszédében, majd kiemelte: legfontosabb közös kincsünkről emlékezünk meg ezen a napon, arról, amely megkülönböztet bennünket más népektől, s amely földrajzi és történelmi helyünk folytán különös státusú.

A Gyöngyös Város Kultúrájáért díjat idén két, a népi hagyományok őrzéséért sokat tevő személy kapta. Bordás Ottó népi iparművész 46 éve készíti szebbnél szebb kézimunkáit, főként szálhúzásos vagdalásos technikával. Mivel férfi, mindig nehezen ismerték el munkásságát, pedig, mint mondja kellő türelemmel bárki csinálhatna akár ilyen csipkéket is.

Gyöngyös Város Kultúrájáért díjban részesült Lovászné Juhász Rita, a népművészet ifjú mestere is. Nagymamája, a tavaly elhunyt Szakács Józsefné két éve ugyanezt az elismerést vehette át, így a viseletkészítő unoka ebben is az ő örökébe lépett.

A városi ünnepség a Magyar Kultúra Napján szintén a népi kultúra jegyében telt, hiszen Balog Edina szórakoztatta a közönséget, az esti előadáson pedig a Duna Művészegyüttes Aranyág című táncszínházi produkcióját tekinthették meg az érdeklődők.


Tovább az archívumra