Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Már nem csak a trafikosok füstölögnek

Már nem csak a trafikosok füstölögnek

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Vitát generál az úgynevezett trafiktörvény. A pályázatokat hamarosan be kell adni – de a kiírás az elmúlt időszakban többször is változott. Nem csak azok bizonytalanok, akik pályáznának, hanem a többi árus is: attól félnek, ha egy mostani javaslat szerint bővül a termékkör a dohányboltokban, s emiatt az ő forgalmuk csökkenhet. A pályázatok beadási határidejét közben február 22-ig meghosszabbították.

A törvény értelmében a kétezer fő alatti településeken egy, majd minden kétezer lakos után további egy-egy trafik nyitható.

Kamarás Tibor, az egyik gyöngyösi üzlet tulajdonosa szerint sem a vevőknek, sem a forgalmazóknak nem kedvez a trafiktörvény. A vevőknek azért nem, mert szűkül a hozzáférésük a dohánytermékekhez, az árusítóknak pedig azért, mert kevesebben maradhatnak, és a szabályozás számos bizonytalanságot rejt.

Mérész Ferenc, a Heves Megyei Vám-és Pénzügyőr Igazgatóság vezetője azt mondja, Heves megyében több mint 200 trafik lehet, ebből Gyöngyösön 17 engedélyt fognak kiadni.

A pályázók attól tartottak, ha a dohányáruk 4-5 százalékos haszonkulcsa kevés lesz a megélhetéshez, ezért azt remélik, bővülhet a termékkör.

A legutóbbi módosító javaslat értelmében – amelyről várhatóan február 18-án szavaz a parlament – az újonnan induló nemzeti dohányboltok a dohánytermékeken kívül egyebek mellett szeszesitalt, energiaitalt, kávét, ásványvizet és üdítőitalt, illetve sajtótermékeket is árulhatnának. Ez azonban a többi kisbolt forgalmát csökkentheti – mondja az Országos Kereskedelmi Szövetség. A kisbolt-tulajdonosok többsége fél, hogy elmaradhatnak a vevőik, hiszein sokan vannak, akik cigiért mennek be a boltba, s egyúttal más termékeket is vásárolnak.

A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége pedig a törvény azon passzusát nehezményezi, amely szerint a bevásárlóközpontban csak abban az esetben lehetne dohányboltot nyitni, ha annak van utcafrontra néző bejárata. Ez a plázák többségében kizárhatná az árusítást.


Az Aktuális napi hírei (2013-02-13 )

Tovább az archívumra