Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Kormánydöntés után: Gyöngyös adósságának felét viszi az állam

Kormánydöntés után: Gyöngyös adósságának felét viszi az állam

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Gyöngyös adósságából 1,6 milliárd forintot, az adósság 50 százalékát vállalja át a kormány. A hírt rendkívüli sajtótájékoztatón jelentették be Egerben.

Kedden megszületett a kormányzati döntés, az ötezer főnél nagyobb önkormányzatok adósság-átvállalásának részleteiről. Heves megye számára ez közel 8 milliárd forint segítséget jelent. Az adósság átvállalásáról szóló megállapodásokat délután írták alá a megyeszékhelyen.

Heves megye gazdasági gerincét adó városok adósságátvállalásának mértékét Horváth László kormánymegbízott jelentette be a kormányzati döntést követően. A decemberi hírek még arról szóltak, hogy Gyöngyös adósságállományának 40 százalékát veszi át a kormány, most ezt a mértéket tíz százalékkal növelték, és a tegnapi kormányülésen el is fogadták. A pozitív döntés, a kormánypárti képviselők és a polgármesterek lobbi tevékenysége mellett köszönhető annak a pénzügyi fegyelemnek, amit a városok – így Gyöngyös is – az utóbbi időben megvalósítottak –hangzott el a tájékoztatón.

Gyöngyös adósságállománya 2010-ben 2027-ig szólóan 6,2 milliárd volt, amit 2012-re egymilliárddal csökkentettek, stabilizálva egyúttal a város pénzügyi helyzetét – hangsúlyozta a tájékoztatón Faragó László polgármester, megemlítve, hogy a konszolidáció négy hitelt érint, ezek együttes összege 3,2 milliárd forint.

A városnál maradó összegből a munkahelyteremtő vállalkozásokat szeretnék segíteni – tette hozzá Faragó László.


Tovább az archívumra