Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Másképp számolnak a jobb- és a baloldalon

Másképp számolnak a jobb- és a baloldalon

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Vitát váltott ki az adósságkonszolidáció kérdése a képviselő-testület két frakciójának vezetője között keddi Döntés előtt című műsorunkban. Az ellenzék szerint ugyanis az állam több pénzt vont el az önkormányzattól, mint a hitelátvállalás mértéke. A másik oldal pedig úgy véli: hosszú távon jól jár majd a város.

Az ötven százalékos adósságkonszolidációval az állam Gyöngyös hiteléből mintegy 1,6 milliárd forintot vállal át. Ez az idei költségvetés kiadási oldalát mintegy 100 millió forinttal csökkenti, azonban az MSZP frakció szerint a büdzsé mérlege az elmaradó finanszírozás miatt összességében negatív. Hiesz György szocialista frakcióvezető szerint ugyanis az állami normatíva kétszer annyival csökkent, mint amennyit az adósságátvállalással visszaad az állam.

A Polgári Unió Frakció vezetője másként számol: szerinte – ha idén nem is fedezi a konszolidáció az elvonásokat – az adósságátvállalás több éven segíti majd az önkormányzat gazdálkodását. Székács György frakcióvezető úgy véli: a hosszú távú konszolidációt nem lehet összehasonlítani az egyéves költségvetéssel.


Tovább az archívumra