Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Semmi vész: EVÉSZ klaszter Abasáron

Semmi vész: EVÉSZ klaszter Abasáron

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Csökkentheti a vérnyomást, a koleszterinszintet vagy a stresszt egy szelet csoki, vagy egy pohár tej? Elméleti szinten már igen. A megvalósításon pedig már dolgoznak az EVÉSZ Klaszter szakemberei.

Abasár is csatlakozik a 2011 októbere óta működő EVÉSZ Klaszterhez. A társaság célja, hogy úgynevezett egészségvédő élelmiszereket fejlesszenek ki.

Prof. Hajtó János, a klaszter menedzsere elmondta, az egészségvédő élelmiszerek olyan gombákból és gyógynövényekből nyert természetes adalékanyagokat tartalmaznak, melyek jótékony hatással vannak az egészségre. Prevenciós és gyógyító hatásuk is van.

Az egészségvédő élelmiszerek magvalósítása mellett a szakemberek azon is dolgoznak, hogy termékeikben a hőkezelés, vagy a porítás után is megmaradjanak a jótékony adalékanyagok. A klaszter tejtermékeken, liszten és csokoládén végzi a fejlesztéseket. Vérnyomás-, koleszterin- és stresszcsökkentő funkciója lenne az általuk fejlesztett tejnek, lisztnek és csokoládénak.

Az EVÉSZ klaszter 10 partnerrel indult, legutóbbi, abasári konferenciáján azonban a település is csatlakozott az együttműködéshez.

Dr. Lénártné Benei Anikó polgármester szerint az önkormányzat egyfajta katalizátorként vehet részt a folyamatokban, annak érdekében, hogy az egészségvédő élelmiszerek minél hamarabb a nagyközönség számára is elérhető áron a boltok polcaira kerüljenek.


Tovább az archívumra