Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Minden gyereknek családban a helye

Minden gyereknek családban a helye

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A nevelőszülői és befogadó szülő hivatás vállalása érdekében országos kampányt indított az Ágota Alapítvány és az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az országos Integrációs konferencia sorozat 19. állomása Egerben volt, ahol az örökbefogadások népszerűsítése és a nevelőszülők toborzása volt a cél.

Minden gyermeknek családban van a legjobb helye – ezért kampányolnak országosan, mondta Kothencz János, az ÁGOTA Alapítvány elnöke, hogy minél többen vállaljanak nevelő szülői vagy befogadó szülői hivatást, biztosítva a nevelő otthonokban élő gyerekeknek a családi hátteret.

Heves megyében a gyermekvédelmi intézeteket, a nevelőszülői hálózatot és ezen belül a kiskorúakat és utógondozottakat is figyelembe véve 418 gyermek és fiatal felnőtt van állami gondozásban. A nevelő szülőknél 209 kiskorú és 24 nagykorú nevelkedik családban.

Tavaly Heves megyében tizennyolc örökbefogadás történt, a gyermekvédelmi intézetekben 176 gyermek vár családra – erről már Benedek István, a megyei intézményfenntartó központ vezetője beszélt.

Heves megyében a legtöbb nevelőszülő Hevesen és környékén van, Eger és Gyöngyös környékén kevesebben választják ezt a hivatást.

A 2014. január 1-től hatályba lépő jogszabály szerint foglalkoztatási jogviszony keretében és befogadó szülőként látják majd el feladatukat a nevelőszülők. További cél pedig az, hogy 2014-től, 12 éves kor alatti gyermekek csak befogadó szülőknél kerüljenek elhelyezésre, vagy a legjobb esetben örökbefogadó családokra találjanak.


Tovább az archívumra