Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Nyílt nap a bányában – monstrumok és felelősség

Nyílt nap a bányában – monstrumok és felelősség

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A Mátrai Erőmű Zrt. – egyedüli magyarországi szénbányaként – csatlakozott az Európai Ásványok Napja című rendezvénysorozathoz. Ennek keretében két napon át lehetőséget biztosítottak az érdeklődők számára a külszíni bányászkodás technológiájának, illetve a bányaterület rekultivációjának megismerésére. A két nap alatt Visontán és Bükkábrányban összesen mintegy 500 látogatót fogadtak.

Rázós úton lehetett lejutni a lignitbányába, ezért a 18 fős turnusokat speciális teherautók vitték 100-150 méterrel az eredeti felszín alá.

Bárdos Béla, a ME Zrt. titkárság és pr-osztályának vezetője úgy fogalmazott: azt szeretnék bemutatni, hogy milyen, mi is az a lignit, mennyi van belőle, hogyan termelik ki, és miként „tesznek rendet maguk után”.

A lignit Magyarország legjelentősebb energiaforrása. Bárdos Béla szerint megnyugtató, hogy még több mint 100 évre elegendő van belőle a Mátraalján.

Kétségkívül a hatalmas bányagépek – köztük az ország legnagyobb kotrógépe – voltak a túra legnépszerűbb objektumai, de az érdeklődők számos furcsaságra rácsodálkozhattak. A túra végén pedig megtapasztalhatták azt is, hogy a rekultiváció nyomán miként gyógyítja be a társaság a bányászat okozta tájsebeket.


Tovább az archívumra