Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Változások előtt a bányászat

Változások előtt a bányászat

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A villamosenergia-célú kitermelés mellett új lehetőségeket keres a hazai szénvagyon hasznosítására a kormány – jelentette be Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter a 63. Bányásznap Gyöngyösön rendezett központi ünnepségén. Mindeközben a Mátrai Erőmű csak 2015-ig rendelkezik áramvásárlási szerződéssel, az új erőművi blokk építése pedig még mindig bizonytalan.

A kormány nem a villamosenergia-célú kitermelésben látja a hazai szénvagyon hasznosításának egyetlen lehetséges módját – fogalmazott beszédében Németh Lászlóné. A nemzeti fejlesztési miniszter arról beszélt: folyamatos egyeztetéseket folytatnak a szén kémiai felhasználása, az úgynevezett tisztaszén-technológia hasznosítására.

– Előrehaladott tárgyalásokat folytatunk vezető japán kormányzati háttérintézményekkel és vállaltokkal annak érdekében, hogy a leghatékonyabb japán tisztaszén technológia Magyarországra kerülhessen, és az induláshoz szükséges borsodi kísérleti üzemet felépíthessük. – tájékoztatta az egybegyülteket Németh Lászlóné.

A tárcavezető az Aktuális kérdése, miszerint a kormányzati elképzelésekben mennyire kap hangsúlyos szerepet a villamosenergia-célú szénkitermelés, konkrétumot egyelőre nem tudott mondani.

– Dolgozunk azon, hogy egy megfelelő koncepciót elő tudjunk állítani, és reményeink szerint a közlejövőben meg tudjuk mondani, hogy miként tudunk előre lépni. – mondta a miniszter.

A Mátrai Erőműnek jelenleg csak 2015-ig van érvényes áramvásárlási szerződése. A társaság igazgatóságának tagja azonban azt mondta: a hosszú távú szerződések megszüntetésével együtt is biztosnak érzi a társaság működését.

– A piacnak a változása kikényszerítette azt, hogy az iparágban a hosszú távú áramvásárlási szerződések átalakításra kerültek. Mi keretekben gondolkodunk, és középtávon igyekszünk olyan pozíciókat teremteni, amelyek a biztonságos termelést megalapozzák. – nyilatkozta Deák Boldizsár.

A Mátrai Erőmű hosszú távú működését egy új erőművi blokk építése alapozhatná meg, korábban ennek előkészítése már megindult, a Magyar Villamos Művekkel közös beruházást azonban leállították. Németh Lászlóné a mai eseményen azt mondta: folynak egyeztetések az új blokk építéséről, de hogy mi lesz ezek eredménye, arról egyelőre nem tudott tájékoztatást adni.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
GYÖNGYike Folklórfesztivál 2021. 5. rész
14:58
Cimbaliband és Szalonna Bandája - Megyek az úton
15:03
GYÖNGYike Folklórfesztivál 2021. 6. rész
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:51
William Ricketts emlékhelye - dokumentumfilm
16:06
Fórum 1. rész – közéleti magazin - ismétlés
16:32
Reklám
16:35
Fórum 2. rész – közéleti magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Hit világa – vallási műsor – ismétlés
18:14
Gasztronómia a Mátrában - kisfilm
18:20
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:41
Sport7 1. rész – sport magazin – ismétlés
19:07
Reklám
19:10
Sport7 2. rész – sport magazin – ismétlés
19:35
Nápolyi 1. rész – ismétlés
20:01
Reklám
20:05
Nápolyi 2. rész – ismétlés
20:30
Képújság