Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Változások előtt a bányászat

Változások előtt a bányászat

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A villamosenergia-célú kitermelés mellett új lehetőségeket keres a hazai szénvagyon hasznosítására a kormány – jelentette be Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter a 63. Bányásznap Gyöngyösön rendezett központi ünnepségén. Mindeközben a Mátrai Erőmű csak 2015-ig rendelkezik áramvásárlási szerződéssel, az új erőművi blokk építése pedig még mindig bizonytalan.

A kormány nem a villamosenergia-célú kitermelésben látja a hazai szénvagyon hasznosításának egyetlen lehetséges módját – fogalmazott beszédében Németh Lászlóné. A nemzeti fejlesztési miniszter arról beszélt: folyamatos egyeztetéseket folytatnak a szén kémiai felhasználása, az úgynevezett tisztaszén-technológia hasznosítására.

– Előrehaladott tárgyalásokat folytatunk vezető japán kormányzati háttérintézményekkel és vállaltokkal annak érdekében, hogy a leghatékonyabb japán tisztaszén technológia Magyarországra kerülhessen, és az induláshoz szükséges borsodi kísérleti üzemet felépíthessük. – tájékoztatta az egybegyülteket Németh Lászlóné.

A tárcavezető az Aktuális kérdése, miszerint a kormányzati elképzelésekben mennyire kap hangsúlyos szerepet a villamosenergia-célú szénkitermelés, konkrétumot egyelőre nem tudott mondani.

– Dolgozunk azon, hogy egy megfelelő koncepciót elő tudjunk állítani, és reményeink szerint a közlejövőben meg tudjuk mondani, hogy miként tudunk előre lépni. – mondta a miniszter.

A Mátrai Erőműnek jelenleg csak 2015-ig van érvényes áramvásárlási szerződése. A társaság igazgatóságának tagja azonban azt mondta: a hosszú távú szerződések megszüntetésével együtt is biztosnak érzi a társaság működését.

– A piacnak a változása kikényszerítette azt, hogy az iparágban a hosszú távú áramvásárlási szerződések átalakításra kerültek. Mi keretekben gondolkodunk, és középtávon igyekszünk olyan pozíciókat teremteni, amelyek a biztonságos termelést megalapozzák. – nyilatkozta Deák Boldizsár.

A Mátrai Erőmű hosszú távú működését egy új erőművi blokk építése alapozhatná meg, korábban ennek előkészítése már megindult, a Magyar Villamos Művekkel közös beruházást azonban leállították. Németh Lászlóné a mai eseményen azt mondta: folynak egyeztetések az új blokk építéséről, de hogy mi lesz ezek eredménye, arról egyelőre nem tudott tájékoztatást adni.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A csütörtöki adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Aktuális - hírek röviden
09:02
Luther Márton élete 3. – Isten tenyerén? - rajzfilm sorozat
09:09
Méhlegelők - filmetűd
09:17
Reklám
09:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
09:36
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
10:02
Reklám
10:04
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
10:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
10:46
Itt vagyunk – Alkotunk és előadunk - dokumentumfilm
11:11
Reklám
11:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:02
Luther Márton élete 4. – Úton az Úr felé - rajzfilm sorozat
18:15
Molnár Dániel - Trambulin
18:17
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Nápolyi 1. rész
19:02
Reklám
19:04
Nápolyi 2. rész
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Nápolyi 3. rész
20:11
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság