Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Csúcson az allergiaszezon

Csúcson az allergiaszezon

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Míg az ország egyes területeire a legmagasabb, negyedik fokozatú riasztást adták ki a parlagfű miatt és a legtöbb helyen másod, vagy harmad fokú riasztás van érvényben, úgy tűnik, a Mátra vidék szerencsésebb helyzetben van. Itt riasztást nem kellett elrendelni, de figyelmeztetést kiadtak. Az allergiásokat azonban egyelőre ez sem vigasztalja, a legtöbben itt is súlyos tünetekre panaszkodnak.

A térképen jól látszik, piros, vagy bordó az ország. Ez azt jelenti, hogy szinte mindenütt valamilyen riasztás van érvényben a magas parlagfű pollenkoncentráció miatt. A Mátra területén kicsit jobb a helyzet az országos átlagnál. A szakemberektől megtudtuk: itt riasztást nem kellett elrendelni, de a magas értékek miatt ebben a régióban is sok az allergiás az orvosi rendelőkben.

– A parlagfű ami a dömpinget ilyenkor jelenti. Nagyon sokan fordulnak ilyenkor frissek, régebbi ismert allergiás betegek is a tünetek fokozódásával vagy egészen tűrhetetlen tünetek miatt. – mondta Dr. Sipos Valéria tüdőgyógyász.

Felmérések szerint a légúti allergiák előfordulása a teljes lakosság körében 25 százalék. Ebből a parlagfűre allergiások aránya 60 százalék. Hazánkban közel 1,5 millió parlagfűre allergiás él.

– A lányom is meg én is félig-meddig. Olyankor fulladni szoktam mikor erősebb a koncentráció. – mondta híradónknak Katona Béláné.

Kopjári Sándor családjában is vannak allergiások: “Van a lányom, a vejem, a menyem, tehát a családban többen vannak allergiások.”

A parlagfű-mentesítést legkésőbb június 30-ig kellett elvégezni minden ingatlantulajdonosnak, ezután a hatóság büntethet, és kényszerkaszálást rendelhet el. A büntetés egyébként 15 ezer forinttól akár 5 millió forintig is terjedhet. A hatóságok eddig Heves megyében 42 esetben szabtak ki bírságot összesen 2,4 millió forintot. 10 hektáron pedig kényszerkaszálást rendeltek el.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
A Szomszéd vár - turisztikai magazin - ismétlés
15:00
Nyitott Egyetem - ismeretterjesztő sorozat
15:30
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:51
GYÖNGYike Folklórfesztivál 2021. 7. rész
16:14
Hangverseny J. S. B A C H műveiből - A Savaria Barokk zenekar koncertje (részlet)
16:31
Reklám
16:34
G25 – gazdasági magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:22
Reklám
18:25
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:54
Hangverseny J. S. B A C H műveiből - A Savaria Barokk zenekar koncertje (részlet)
19:08
Reklám
19:11
Moziklip – mozi magazin - ismétlés
19:23
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:36
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:05
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság