Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Befejeződött a hulladéklerakók rekultivációja

Befejeződött a hulladéklerakók rekultivációja

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Befejeződött a bezárt szilárdhulladék-lerakók rekultivációja, a Gyöngyösi Kistérség 11 településén. A közel 1,4 milliárd forint összköltségű projekt az Európai Unió támogatásával valósult meg. A bezárt lerakók a bizonyítékok arra, hogy a Mátra környezettudatos térség- hangzott el a projektzárón.

A 2009 júniusáig bezárt 11 szilárdhulladék-lerakó már nem felelt meg az európai uniós előírásoknak. A projekt ezeknek a tájsebeknek a felszámolását célozta meg, melyre 2010-ben nyertek közel 1,4 milliárd Ft uniós támogatást. A felhagyott szeméttelepek rekultivációjával, a felszíni és felszín alatti vizek további szennyeződésének megakadályozása, a környezetterhelés csökkentése és a lakosságot is folyamatosan veszélyeztető gócpontok felszámolása volt a cél.

A Gyöngyösi Kistérség 11 településén megközelítőleg 2,2 millió köbméter hulladék végleges elhelyezése valósult meg. A beruházás során 9 lerakó esetében együtemű rekultivációt hajtottak végre, egyet, a nagyfügedit felszámolással rendeztek és egy szeméttelep rekultivációja két ütemben történik- hangzott el a projektzárón.

A szeméttelepek felszámolásával visszaadták a természetnek azt, ami a természeté- tette hozzá az elnök. A projektnek köszönhetően, több évtized után Nagyrédén is sikerült rekultiválni a település tájsebét – mondta Balázs József a település polgármestere, aki országgyűlési képviselőként is értékelte a lezajlott beruházást, a szeméttelepek felszámolását.

A bezárt lerakók jelei annak, hogy a Mátra egy környezettudatos térség- tette hozzá a képviselő.


Tovább az archívumra