Szeptembertől szigorodnak a füstölés szabályai. Az Unió döntött úgy, hogy szigorít, mivel több országban alkalmaznak olyan füstölési technikát, ami rákkeltő lehet. Így az Unió a határértékek csökkentésével igyekszik kiszűrni a káros élelmiszereket. A jelenlegi hazai szabályozás egyébként jóval szigorúbb mint az uniós, így itthon nem kell változástól tartani.
Itthon elsősorban a hagyományos technológiával, kíméletesen füstölik az élelmiszereket. Az unió egyes országaiban azonban vannak olyan gyors technikával készült füstölt élelmiszerek, amelyek kifogásolhatóak, mert mérgező vegyületeket tartalmaznak. A NÉBIH, azaz a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal csak nagyon ritkán talál határérték feletti káros anyagot magyar füstölt élelmiszerben.
A hazai élelmiszer-vállalkozóknak tehát – szemben az uniós vetélytársakkal – nem kell semmilyen átalakítástól, szigorúbb szabályozástól tartaniuk, ugyanis nálunk már 1999-óta nagyon szigorúak az előírások – szigorúbbak, mint a jelenlegi uniós gyakorlat.