Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Enyhe tél után sok kullancs

Enyhe tél után sok kullancs

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Sok kullancs áttelelt a rövid, enyhe tél miatt. A vérszívók elleni védelemre így idén nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a kutyatartóknak. A kullancsok által terjesztett betegségeket több módszerrel is megelőzhetjük.

Erdei séta, hétvégi kutyás programok. Az enyhe tél miatt a kutyatartóknak idén sokkal hamarabb kellett elkezdeniük foglalkozni a kullancs elleni védekezéssel. A gazdák több módszerrel is távol tarthatják kedvenceiktől a kis élősködőket.

Az egyik a spotonos készítmények csoportja. Ezek olyan ampullás, csepegtetős készítmények, amik a bőrfelületre feljuttatva felszívódnak. Utána több héten keresztül fejtik ki hatásukat. A másik nagy készítménycsoport a nyakörvek csoportja – mondta el dr. Kecskés Vilmos állatorvos.

A kullancsok elleni védekezés főként az általuk terjesztett betegségek megelőzése miatt fontos. Ezek a kis vérszívók a sokak által ismert Lyme-kór mellett egy másik, sokkal hevesebb lefolyású, pár nap alatt akár halált is okozó betegséget terjesztenek.

A babesia egy vérparazita, rátapad a vörösvértestekre. A szervezet immunrendszere idegennek fogja fel a vörösvértesteket és feloldja őket. Ez után megjelenik egy úgynevezett vérfesték vizelés. Magas, akár 40-41 fokos lázzal jár. Olyat vizel a kutya, mintha málnaszörp, vagy rosé bor lenne. Magyarul véreset – fejtette ki az állatorvos.

A szakember azt mondja, a betegség gyors felismerése a Lyme-kórnál is fontos, a Babesia esetében azonban élet-halál kérdése. Ezért, ha az imént felsorolt tünetek bármelyikét észleljük a kutyán, fontos, hogy a lehető leghamarabb felkeressük az állatorvost és megkezdjük a gyógykezelést.


Tovább az archívumra