Kezdőlap » Hírek - Aktuális » ÁSZ vizsgálat a nemzetiségi önkormányzatoknál

ÁSZ vizsgálat a nemzetiségi önkormányzatoknál

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Lezárult a Gyöngyös Nemzetiségi Önkormányzatai gazdálkodásának ellenőrzése, amelyet az Állami Számvevőszék még 2013-ban kezdett meg. A Roma és Ruszin önkormányzat esetén is találtak hiányosságokat, ám összességében a működésüket megfelelőnek értékelték.

Az ellenőrzés célja annak vizsgálata volt, hogy a nemzetiségi önkormányzatok a települési helyhatóságokkal szabályszerű megállapodást kötöttek-e.

Az ellenőrzés során áttekintették a Gyöngyös Nemzetiségi Önkormányzatainak gazdálkodását és a települési önkormányzatokkal kötött megállapodás szabályszerűségét. A Roma és a Ruszin önkormányzatnál is hasonló hiányosságokat tártak fel, a hibák elhárítására pedig az Állami Számvevőszék végrehajtási tervet kér az önkormányzatoktól.

Farkas János a Ruszin Önkormányzat bizottsági tagja azt mondja: a problémák többsége rajtuk kívülálló okok miatt keletkezett.

Az ellenőrzés érintette a Roma önkormányzatot is, ám ők nem kívántak nyilatkozni.

Horváth Balázs felügyeleti vezető; Állami Számvevőszék

A nemzetiségi önkormányzat szabályszerű gazdálkodásáért felelős jegyzőnek több olyan javaslatot tettünk, amelyek megszüntetik az együttműködési hiányosságokat – mondta el Horváth Balázs, az ÁSZ felügyeleti vezetője. Mint hozzátette: a hiányosságok megszűnését utóellenőrzés keretében fogják vizsgálni. Az Állami Számvevőszék már országosan 155 ellenőrzést zárt le.


Tovább az archívumra