Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Gyöngyösi áldozatok

Gyöngyösi áldozatok

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

1944 május 13-tól június 8-ig 2071 gyöngyösi zsidó polgárt vitték el a gyöngyösi gettóból Hatvanba, majd küldték tovább őket június 12-én Auschwitzba. Nagy részük sohasem tért onnan vissza. Rájuk emlékeztek vasárnap a zsidó temetőben.

– Mindenki átérzi, hogy ami a holokausztban történt: 6 millió zsidó és 600 ezer magyar és közel 2 ezer gyöngyösi polgár elpusztulása az nem zsidó belügy. Hiszen ezek magyar emberek voltak, egyetlenegy bűnük volt, hogy zsidónak vagy esetleg romának születtek – fogalmazott az esemény egyik szervezője, Weisz Péter.

A megemlékezésen beszédet mondott Radnóti Zoltán rabbi, aki arra emlékeztetett, hogy a gyöngyösi zsidóság hajdan nagy létszámú, a város történetében, kereskedelmében, kultúrájában jelentős szerepet betöltő csoport volt. Ezeknek a polgártársainknak tartozunk annyival, hogy soha nem feledjük őket, hogy soha nem felejtjük a holokausztot, s személyes példaadással őrizzük hitünket, adjuk azt tovább gyermekeinknek – mondta emlékbeszédében Radnóti Zoltán rabbi.

A rendezvényen felszólalt Heisler András, a MAZSIHISZ nemrégiben megválasztott elnöke is, aki a megemlékezés felekezetek és pártok fölötti voltát emelte ki.

Megemlékezett a holokauszt áldozatairól a katolikus egyház részéről Juhász Ferenc kanonok-plébános, illetve Kenyeressy Károly református lelkész is. Az eseményen részt vettek a Hit Gyülekezete és az Üdvhadsereg képviselői is, a város önkormányzatát Bozsik István alpolgármester képviselte. A megemlékezés a hagyományokat követve azzal zárult, hogy a gyöngyösi áldozatok emlékműve előtt a résztvevők egy-egy követ helyeztek el.


Tovább az archívumra