Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Napkohó a kórházban

Napkohó a kórházban

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A gyöngyösi kórház energiaszükségletének közel negyedét biztosítják a jövőben azok a napkohók, amelyeket már elhelyeztek az egészségügyi intézmény kazánházának a tetején. A kórház új épületszárnyának építési munkálataival az erdetileg tervezettnél később, március végére készülnek el.

Látványnak sem volt mindennapi, mikor daruval a helyére emelték a kórház energia ellátásába besegítő napkohókat. Érdekesség, hogy a tükörfelület nagysága több mint 15 négyzetméter, a fókuszban elhelyezett hőcserélő pedig napsugárzástól függően közel 1000 fokra fog felmelegedni. Így a hőnyeresége a téli időszakban is jelentős lesz- tudtuk meg Szalay György műszaki osztályvezetőtől.

A legkorszerűbb, legnagyobb hatásfokú napsugárzást hasznosító berendezésből egyelőre csupán 8-10 van az országban – tette hozzá a szakember. Az uniós támogatással megvalósuló kórházi beruházásnak része az energiaracionalizálás és a megújuló energia hasznosítása, így a napkohók telepítésével a felhasznált energia egynegyedét takarítják meg a jövőben. A kórház új szárnyának befejezési határidejét az év vége helyett 2015.március végére módosították- tudtuk meg a beruházás vezetőjétől. A gépészettel már elkészültek, a villanyszerelés 85%-os készültségű, a burkolás folyik, és hamarosan a festés is megtörténik, az ablakokat a jövő héten üvegezik. A homlokzat színezését is elkezdték és még az idén a parkolók kialakítását is megkezdik.


Tovább az archívumra