Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A külföldi vállalkozásokat segíti a napelemek termékdíja

A külföldi vállalkozásokat segíti a napelemek termékdíja

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Január elsejétől 114 forintos környezetvédelmi termékdíjat vezettek be a napelemek után. A száz százalékosan újrahasznosítható berendezésekre ezután nagyobb díjteher hárul, mint az akkumulátorokra. A szakma értetlenül fogadta az intézkedést, de abban bíznak, ez nem veti vissza a keresletet a megújuló energia iránt.

Váratlanul érte a magyar Napelem Napkollektor Szövetséget, hogy január elsejétől termékdíjat vezetnek be a napelemek értékesítése után.

– Számunkra ez rendkívül káros, mert rendkívül rossz üzenete van annak, hogy egy megújuló energiá hasznosító rendszert, ami rendkívül környezetbarát, 100-osan újrahasznosítható, különösen veszélyes terméknek minősítette a törvényalkotó és egy drasztikus 114 forintos kilogrammonkénti termékdíjjal sújtotta – hangsúlyozta Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke.

A szakember szerint az árak és a beszerelési költségek is emelkedni fognak, de a megújuló energiát hasznosító rendszerek terjedése nem torpan meg. A külföldi cégek azonban előnyösebb helyzetbe kerülhetnek.

– A határon túli vállalkozásokat hozza helyzetbe ezzel a kormány. Egyrészt már most is nagyon sok határon túli vállalkozás telepít Magyarországon napelemes rendszereket egyszerűen azért, mert sokkal alacsonyabb az áfa kulcsa és az ottani áfa kulccsal tudja megvásárolni a megrendelő. Másrészt a termékdíj kizárólag a hazai vállalkozásokat sújtja, hiszen csak a forgalomba hozatalkor kell megfizetni a termékdíjat – emlékeztetett Kiss Ernő.

Ázsót Sándor, a Mátrasolar Kft. ügyvezetője szerint a termékdíj 5-10 százalékos drágulást eredményez.

A termékdíj bevezetése helyett a megújuló energiát hasznosító rendszerek terjedését elősegítő lehetőségeket, például a több év óta szünetelő lakossági pályázatok kiírását is szívesen látnák a szakemberek.


Tovább az archívumra