Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A tervezés éve lesz

A tervezés éve lesz

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

2015 a tervezés éve lesz az önkormányzatok számára- hangzott elazon a Polgármesteri Fórumon, amit Egerben tartottak a Heves megyei települések vezetőinek.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége által szervezett tanácskozáson többek között a járási és önkormányzati hivatalok együttműködésének erősítéséről, az uniós fejlesztési lehetőségekről és a segélyezés új rendszeréről esett szó.

A 2014-2020 közötti európai uniós fejlesztési időszak önkormányzati lehetőségeinek feltérképezése, a vidékfejlesztési támogatások lehívása, és az ágazati operatív programokra való felkészülés az önkormányzatoknak majdnem kötelező eleme kell hogy legyen- mondta a fórumon Schmidt Jenő a TÖOSZ elnöke.

Ezért fontos, hogy a polgármestereket minél hamarabb tájékoztassák -hangsúlyozta Dr.Pajtók Gábor kormánymegbízott.

A lehívható támogatás összege 1231 milliárd forint. A megyei stratégiában fontos a helyben élők foglalkoztatása, közösségi közlekedés, jobb életminőséghez szükséges infrastruktúra kialakítása, energiatakarékos és fenntartható működtetés. A programok kidolgozása az önkormányzatok feladata, a kormányhivatal pedig segít azt koordinálni.

A fejlesztések a leszakadó települések esetében a legfontosabbak, így a hevesi térségben is. Nagyon fontos változás az idei évtől, az önkormányzati segélyezés új rendszere, a szociális rendeletek átdolgozása március 1-től, amikortól a foglalkoztatást helyettesítő támogatások átkerülnek a járásokhoz.

Az önkormányzatoknak február közepéig el kell készíteni a költségvetésüket. Az idei év pénzügyileg hasonló lesz a tavalyihoz az elnök szerint, aki úgy véli, 2700 önkormányzat csak a kötelező feladatait tudja majd ellátni állami támogatás mellett, és év végére közel 1800 önkormányzat működési hiánnyal fog küszködni, a főváros, a megyei jogú és a jelentős adóbevétellel rendelkező városok lesznek jobb helyzetben.

A fórumon előkészítették azt a tréninget, amit 100 járásban szerveznek meg, járási és önkormányzati vezetők, dolgozók számára a magasabb színvonalú szolgáltatások biztosítása érdekében. A februárban kezdődő tréningek megtartására mától lehet pályázni a településeknek.


Tovább az archívumra