Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A tervezés éve lesz

A tervezés éve lesz

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

2015 a tervezés éve lesz az önkormányzatok számára- hangzott elazon a Polgármesteri Fórumon, amit Egerben tartottak a Heves megyei települések vezetőinek.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége által szervezett tanácskozáson többek között a járási és önkormányzati hivatalok együttműködésének erősítéséről, az uniós fejlesztési lehetőségekről és a segélyezés új rendszeréről esett szó.

A 2014-2020 közötti európai uniós fejlesztési időszak önkormányzati lehetőségeinek feltérképezése, a vidékfejlesztési támogatások lehívása, és az ágazati operatív programokra való felkészülés az önkormányzatoknak majdnem kötelező eleme kell hogy legyen- mondta a fórumon Schmidt Jenő a TÖOSZ elnöke.

Ezért fontos, hogy a polgármestereket minél hamarabb tájékoztassák -hangsúlyozta Dr.Pajtók Gábor kormánymegbízott.

A lehívható támogatás összege 1231 milliárd forint. A megyei stratégiában fontos a helyben élők foglalkoztatása, közösségi közlekedés, jobb életminőséghez szükséges infrastruktúra kialakítása, energiatakarékos és fenntartható működtetés. A programok kidolgozása az önkormányzatok feladata, a kormányhivatal pedig segít azt koordinálni.

A fejlesztések a leszakadó települések esetében a legfontosabbak, így a hevesi térségben is. Nagyon fontos változás az idei évtől, az önkormányzati segélyezés új rendszere, a szociális rendeletek átdolgozása március 1-től, amikortól a foglalkoztatást helyettesítő támogatások átkerülnek a járásokhoz.

Az önkormányzatoknak február közepéig el kell készíteni a költségvetésüket. Az idei év pénzügyileg hasonló lesz a tavalyihoz az elnök szerint, aki úgy véli, 2700 önkormányzat csak a kötelező feladatait tudja majd ellátni állami támogatás mellett, és év végére közel 1800 önkormányzat működési hiánnyal fog küszködni, a főváros, a megyei jogú és a jelentős adóbevétellel rendelkező városok lesznek jobb helyzetben.

A fórumon előkészítették azt a tréninget, amit 100 járásban szerveznek meg, járási és önkormányzati vezetők, dolgozók számára a magasabb színvonalú szolgáltatások biztosítása érdekében. A februárban kezdődő tréningek megtartására mától lehet pályázni a településeknek.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Rendszerváltó televíziók - dokumentumfilm
14:59
Mátrai sípályák - kisfilm
15:05
Egy nap a világ - utifilm sorozat - Tunézia
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:51
Luther Márton élete 10. – Szerelem és halál - rajzfilm sorozat
16:05
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
16:31
Reklám
16:34
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:22
Reklám
18:24
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:53
GYÖNGYike Folklórfesztivál 2021. - Muzsla Néptáncegyüttes
19:12
Reklám
19:15
Moziklip – mozi magazin - ismétlés
19:23
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:38
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:05
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság