Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Központi felvételi

Központi felvételi

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Tíz kérdés magyarból, tíz kérdés matematikából, összesen másfél óra alatt. Szombaton tartották meg a központi felvételi írásbeliket a középiskolákban. A hétvégén azoknak kellett iskolapadba ülniük, akik 6 és 8 évfolyamos gimnáziumokba, 9. évfolyamra, vagy az Arany János Tehetséggondozó programra szeretnének jelentkezni.

A Berze Nagy János Gimnáziumba több mint 20 környékbeli településről érkeztek felvételizők, összesen 268-an.

„Szerintem nehéz volt, főleg a matek”.”Nem tudom, ki, hogy van vele, de a matek felvételi szerintem indokolatlanul nehéz volt”. Ilyen és ehhez hasonló hozzászólásokat találni az interneten a szombaton megtartott középiskolai írásbeli vizsgáról. A továbbtanulni szándékozók magyarból és matematikából írtak felvételit. Gyöngyösön három intézmény, a Berze Nagy János Gimnázium, a Vak Bottyán János Középiskola és a Károly Róbert Szakközépiskola szervezte meg a vizsgát. A gyöngyösi gimnáziumban összesen 268 diák adott számot tudásáról.

– Magyarból és matematikából kompetencia alapú feladatsor volt, tehát nem a lexikális tudásra kérdezett rá, hanem azt a képességet firtatta, hogy valaki alkalmas-e rá, hogy egy ilyen középfokú intézményben megállja a helyét – sorolta dr. Czinder Péter igazgató.

Az internetes fórumokon a diákok főként a matematika vizsgát értékelték, de dr. Czinder Péter szerint volt olyan feladat, amely a tanároknak is nagy fejtörést okozott.

Az Oktatási Hivatal adatai szerint viszont magyarból és matematikából is több pontot szereztek a nyolcadikos diákok, mint tavaly.

Országszerte, de Gyöngyösön is okozott problémát a köznevelési törvény módosítása. Ennek értelmében január elsejétől a gyermek szülői kérésre nem ismételhet osztályt, tehát a jogszabály nem teszi lehetővé, hogy sikeres felvételi vizsga után egy tanuló az ötödik, vagy a kilencedik évfolyamot megismételje. A vizsga előtt azonban a felvételizők kaptak egy olyan levelet, amelyben az állt, hogy mégis megírhatják a felvételit. Ha valaki alapos ok miatt nem tudott részt venni az írásbelin, január 22-én írhatja meg a pótló dolgozatot. A szóbeli vizsgákat február 17. és március 6. között tartják.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Nyitott Egyetem - ismeretterjesztő sorozat
15:01
Palóc ízek Gyöngyöspatán - dokumentumfilm
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:52
Nemzeti Regatta 2019.
16:06
Tisztán Gyöngyösön – beszélgetések függőségekről 2. rész
16:32
Reklám
16:35
Egy nap a világ - utifilm sorozat - Ciprus
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:23
Reklám
18:25
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:54
Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál 2019. - Nyitógála - Olaszország
19:07
Reklám
19:10
Moziklip – mozi magazin - ismétlés
19:22
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:35
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:04
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság