Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Új szabályok a pálinkafőzésben

Új szabályok a pálinkafőzésben

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Jelentősen változtak a pálinka magán- és a bérfőzésére vonatkozó szabályok az idén.

Január elsejétől többek között a magánfőzők kötelesek bejelenteni, ha van desztillálóberendezésük. Változott a kedvezményes adózás is: megszűnt az eddig 50 liter mennyiségig biztosított nulla forintos adómérték a bérfőzésben előállított párlat után.

Magánfőzés keretében továbbra is évente 50 liter 86 térfogatszázalékos – vagy 86 liter 50 térfogatszázalékos –  párlat állítható elő a magánfőző lakóhelyén vagy gyümölcsöse helyén.

A magánfőzésben előállított párlat adója évi 1000 forint lett, amelyet a magánfőzőnek kell megfizetnie a helyi önkormányzatnak. A bérfőzésben előállított párlat után megszűnt az eddig 50 liter mennyiségig biztosított nulla forintos adómérték, itt mélyebben kell a zsebükbe nyúlniuk a főzetőknek.

Az eddigi önköltségekre rárakódik a 835 forint, amely a kereskedelmi szeszadó fele.

Módosult a magánfőző definíciója is – magánfőzőnek csak az a 18. életévét betöltött gyümölcstermesztő személy minősül, aki saját tulajdonú gyümölccsel, és párlat készítésére alkalmas, saját tulajdonú desztillálóberendezéssel rendelkezik .


Tovább az archívumra