Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Változás a szociális ellátásokban

Változás a szociális ellátásokban

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Átalakult a szociális támogatások rendszere március 1-től. A járási hivatalokhoz került a foglalkoztatást helyettesítő támogatás, valamint a rendszeres szociális segély helyébe lépő egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás. A kormány azt mondja, az új rendszer célja, hogy célzottabban segítsék a rászorulókat és a segélyekkel való visszaéléseket megszüntessék.

Újfajta szociális támogatási rendszert vezetett be a kormány márciustól, mellyel egységesítették és egyszerűsítették a járási hivatal vezetője szerint a szociális támogatási rendszert. A korábban jegyzői hatáskörbe tartozó aktív korúak ellátásával kapcsolatos pénzbeli juttatásokat a jövőben a járási hivatalok állapítják meg és az áprilisi ellátást már a kormányhivatal utalja ki.

Az eljárási rend egyszerűsödik a szakember szerint, mert az ügyfélnek elég egy helyre beadni a kérelmét és azt a járási hivatal intézi tovább. A korábban megállapított ellátásokra a jogosultságot mindenkinél felülvizsgálják, járási szinten 3000, ebből Gyöngyösön 800 ellátottat érint a változás – tette hozzá Bekecs Andrea.

Az egészségkárosodottak mellett a gyermeküket egyedül nevelők is maradnak az ellátotti körben- tette hozzá a járásvezető. A foglalkoztatást helyettesítő támogatás összege nem változik, az továbbra is 22.800 Ft lesz. Változás viszont, hogy házi pénztári kifizetés nincs a járási hivataloknál, az ügyfelek kérelme alapján banki folyószámlára vagy postai címre utalják a pénzt.


Tovább az archívumra