Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A szociális ellátások változásairól

A szociális ellátások változásairól

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Március 1-jével átalakult a szociális támogatási rendszer; a változtatásokkal több segélyezési forma átalakul, új elnevezést kap vagy máshonnan lesz igényelhető, mint eddig. Az eddigi önkormányzati segélyek egy részét települési támogatás néven összevonják, a településeknek mostantól maguknak kell kigazdálkodniuk a megállapított támogatásokat.

A képviselő-testület legutóbbi ülésén elfogadta szociális rendeletét. Márciustól már az újfajta ellátásokat lehet igényelni – hangsúlyozta a Hetzmann Szabina.

– Tekintettel arra, hogy aktív korúak ellátása átkerült járási hatáskörbe, az itt maradó ellátások két típusra bonthatóak. A települési támogatásra, illetőleg a rendkívüli települési támogatásra. Települési támogatás keretében igényelhető jelenleg Gyöngyös város önkormányzatától lakásfenntartási támogatás továbbiakban is, hasonló szabályozással, mint a törvény tett lehetővé 2015. február 28-ig. Továbbá gyógyszertámogatás is települési támogatásként igényelhető – sorolta az igazgatóhelyettes.

Rendkívüli települési támogatás keretében azon ellátásokat tartotta meg Gyöngyös önkormányzata, melyek korábban önkormányzati segély keretében voltak igényelhetőek.

– Létfenntartási gondok enyhítésére, várandós anyák számára, elhunyt személy eltemettetésének költségeihez hozzájárulásként, tanszertámogatásként, illetőleg étkezési térítési díj támogatásként igényelhető – mondta el.

Fontos kiemelni, hogy a normatív lakásfenntartási támogatás, az adósságcsökkentési szolgáltatás, illetve a méltányossági közgyógyellátás március elsejétől már nem kötelező ellátás.

A hónap elejétől ezen ellátások nem igényelhetőek, akik januárban adták be a kérelmeiket, nekik február 28-ig kellett megállapítani lakásfenntartási támogatás és adósságkezelési szolgáltatás tekintetében. A méltányossági közgyógyellátás egészen február végéig igényelhető volt.

Az önkormányzat idei költségvetésében 13 millió forintot különített el a települési támogatásokra, a rendeletet várhatóan júliusban, a tapasztalatok tükrében felülvizsgálják.

Az önkormányzat a szociális ellátásokra összesen 100 millió forintot különített el.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A vasárnapi adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
09:21
Reklám
09:23
Híradás plusz – megyei hírműsor
09:52
Gyöngyösi Játékszín - Mamma Mia Musical
10:06
Reklám
10:08
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
10:34
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
11:04
Nápolyi 3. rész - ismétlés
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:02
Adventi kalendárium
18:10
Mese - Az aranyszőrű bárány
18:18
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Nézőtér - kulturális magazin
19:05
Reklám
19:07
Itt vagyunk – Alkotunk és előadunk - dokumentumfilm
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Egy nap a világ - utifilm sorozat – Egyiptom 2. rész
20:12
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság