Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Elegük van – tizenöt év, és nem marad orvos

Elegük van – tizenöt év, és nem marad orvos

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Alacsony bérek, túlhajszolt orvosok, elöregedő orvostársadalom. Egy felmérés szerint az egészségügyben meglévő hiányosságokat már a betegek is érzik. Az egészségügyi államtitkár szerint a problémát fizetésemeléssel és az orvosok röghöz kötésével lehetne megoldani. A szakemberek attól tartanak, ha nem sikerül megoldani a fennálló helyzetet, 15 év múlva nem lesz, aki ellássa a beteget.  

Kivándorlás, alacsony bérek, túlhajszolt orvosok, hálapénz. Dr. Kovács István több mint 20 éve dolgozik sebészként a gyöngyösi Bugát Pál Kórházban. Azt mondja, az elmúlt hetekben középpontba került problémák évtizedek óta megoldásra várnak. A legnagyobb gondot napjainkban a magyar orvos társadalom elöregedése és a fiatalok kivándorlása jelenti. dr. Kovács István szerint, ha a hazai egészségügyben sikerülne megfelelő körülményeket teremteni, javulna a helyzet.

Nem azt várja el a Magyar Orvosi Kamara és a magyar orvos társadalom, hogy most itt Németország beli bérek legyenek, de azt mindenféleképpen, hogy az európai átlaghoz jelentősen közelítsen – jegyezte meg.

A magyar orvosok szerint az egészségügyi szakállamtitkár által említett 100-200 ezer forintos fizetésemelésnek csak akkor van értelme, ha az csupán egy folyamat kezdő lépése. A bérrendezés és az orvosi életpályamodell kiépítése nélkül ugyanis nem lehet megállítani az kivándorlást és nem lehet eltörölni a hálapénzt sem. Az egészségügyre tehát költeni kell – fogalmazott dr. Pócs Alfréd, a Magyar Orvosi Kamara megyei elnöke.

Egy felmérés szerint az egészségügyben meglévő hiányosságokat már a betegek is érzik. Például abból, hogy csökken a rájuk szánt idő. A rezidensszövetség elnöke szerint azonban a legtöbb orvos már így is többet dolgozik az előírtnál. A kormány az elmúlt években több száz milliárd forintot fordított az egészségügyi intézmények infrastrukturális fejlesztésére. A szakemberek azonban attól tartanak, ha nem sikerül nagyon gyorsan megoldani az évtizedek óta fennálló problémákat, 15 év múlva nem lesz, aki ellássa a beteget.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
Közvetítés Gyöngyös város testületi üléséről – a közvetítés hosszától függően változhat műsorunk
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:02
Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál 2019. – Zárógála - Észak-Macedónia
18:11
Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál 2019. – Zárógála - Portugália
18:17
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
19:02
Reklám
19:05
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Őslovak leszármazottja a Hucul - dokumentumfilm
20:11
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság