Hagyományőrző napot tartottak Abasáron a Saári Közösségi Házban, ahol az érdeklődők megtanulhatták, hogyan kell készíteni igazi, házi rétest. A településen élők mellett Budapestről, Aszódról és Hortról is érkeztek érdeklődők. A tanfolyammal egyidőben disznóvágást szerveztek „Együtt Abasárért” Aba Sámuel Egyesület tagjai.
„Ahhoz, hogy eljussunk valahova, ismernünk kell a gyökereinket.” – ez volt a jelmondata az egész napos hagyományőrző tanfolyamnak, amelyet Abasáron tartottak.
Barackos, almás, meggyes, mákos, túrós – mindenféle töltelékkel, hagyományos módon készítettek rétest a Saári közösségi házban. A kiveszőben lévő hagyományt most szeretnék újjáéleszteni a szervezők – mondják.
Az eseményen összesen 8 csapat sajátíthatta el a réteskészítés tudnivalóit.
A bolti rétestésztát össze sem lehet hasonlítani a házi rétessel – ezt vallják az abasáriak, és ezt vallja Szentiványi Felícia is, aki Aszódról látogatott el erre a tanfolyamra. A fiatal nő cukrásznak tanul és egy rétesboltot szeretne nyitni.
Lisztszitálás, dagasztás és ízesítés – az első adag házi rétes már 11 órára kész volt.
Ha valakit nem a réteskészítés érdekelt volna, hanem egy disznóvágás, annak sem kellett messzire mennie, ugyanis a Saári közösségi ház udvarán hagyományos disznóvágást tartottak az Együtt Abasárért” Aba Sámuel Egyesület szervezésében.
A résztvevők az estét hagyományos disznótoros vacsorával zárták, desszertként pedig az ott készült házi rétest fogyaszthatták.