Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A Székely Szabadság Napja

A Székely Szabadság Napja

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Március 10. a Székely Szabadság Napja. Ez alkalomból már harmadik éve rendeznek szimpátiatüntetéseket világszerte, amelyhez idén Gyöngyös is csatlakozott. A meneten közel százan vettek részt és egy 30 méter hosszú székely zászlóval vonultak fel a város utcáin.

Március 10-én, a Székely Szabadság napján három évvel ezelőtt Marosvásárhelyen szerveztek hasonló rendezvényt, idén azonban a polgármester ezt betiltotta, ezért világszerte 18 település fejezte ki szolidaritását az esettel kapcsolatban, köztük Gyöngyös is.

– Kovács Zoltán képviselőtársammal soha nem titkoltuk azt, hogy határon túli magyarok vagyunk. Nagyon nagyon fontosnak éreztük azt, hogy Gyöngyös is csatlakozzon ehhez a 18 településhez, és baromi nagy dolognak tartom azt, hogy Gyöngyösön ezt meg tudtuk szervezni az idén, hisz nem háromszáz település közül az egy, hanem abból a 18-ból világszerte az egyik település ma Gyöngyös – fogalmazott Bús Árpád Zsolt.

A felvonuláson részt vett Szávay István országgyűlési képviselő, akit korábban kitiltottak Romániából, elmondása szerint azért, mert megjelent ezen a rendezvényen. Ez azonban nem hátráltatta abban, hogy idén is kiálljon az utcára vonuló székely emberek mellett.

– Bár Marosvásárhelyen az ottani román polgármester önkényesen betiltotta ezt a felvonulást, ennek ellenére Székelyföld több nagyvárosában most van megemlékezés, kivonultak az ottani magyarok, velük vállalok most szolidaritást és egyben szeretnénk felhívni a magyar kormánynak a figyelmét és a Jobbik szeretne a magyar kormánynak is üzenni ezáltal, hogy azt várjuk, hogy a magyar kormány világosan egyértelműen, és határozottan álljon ki Székelyföld autonómiája mellett – hangsúlyozta.

A rendezvényen Bús Árpád Zsolt a szabadságnap történelmi hátteréről elmondta, 1854 március 10-én végezték ki a marosvásárhelyi postatéren a székely vértanúkat, akik a nemzeti önrendelkezésért adták életüket. Az emlékezés róluk is szól. Az egybegyűltek egy hatalmas székely zászló kíséretében vonultak fel a város utcáin.

– Egy ez harminc méteres székely zászló, egy nagyon kedves szimpatizáns hölgy ajánlotta fel, hogy megvarrja nekünk, és ezzel szeretnénk végigvonulni a városon, és ezzel felhívni a figyelmet erre a megmozdulásra – mondta Kovács Zoltán önkormányzati képviselő.

A szervezők bíznak abban, hogy jövőre már az eredeti helyszínen, Marosvásárhelyen kap helyet a megemlékezés, viszont ha továbbra is igény lesz rá, Gyöngyös is csatlakozik az ilyen és ehhez hasonló rendezvények megvalósításához.


Tovább az archívumra