Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Születés hete

Születés hete

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Babamasszázs, babaelsősegély. Előadásokkal várták egy héten keresztül a kismamákat és az anyukákat a 3. alkalommal megrendezett Születés hete programsorozaton. A rendezvény az Otthon Segítünk Alapítványnak köszönhetően valósult meg.

A Születés Hete programsorozattal a szervezők elsősorban azt szeretnék elérni, hogy kimozduljanak a városban élő kisgyermekes anyukák, és hasznos információkkal lássák el őket.

– Nehéz kimozdulni otthonról, főleg ha az ember 4 emeletes házban lakik kisbabával. Azért ő mire lecipeli a babát és a babakocsit a 4. emeletről, meggondolja többször is, hogy elinduljon-e. A másik, hogy nincsen olyan hely, ahol összejöhetnének. Egymás házába nem szívesen mennek, nyáron erre ott van a játszótér, de télen egy kicsit begubózik. Még úgy gondolom az is, aki nem gyerekkel rendelkezik, nem hát még a pici babákkal rendelkezők – sorolta Gál Gabriella, a Gyöngyösi Otthon Segítünk Alapítvány önkéntese.

A rendezvényre ellátogató anyukák megismerkedhettek a babamasszázzsal is, amit már pár napos babákon is el lehet végezni. A masszázst egyelőre főként az anyukák tanulják, ám egyre több apuka is felismeri a módszer előnyeit.

– Általában olyan szülők szoktak megkeresni, akiknek már van gyerekük és esetleg fáj a hasuk, vagy jön a foguk és fáj az arcocskájuk. Olyan is előfordul, amikor nyugtalan a gyermek és ez egy nagyon jó módszer a baba lenyugtatására, illetve arra, hogy szorosabb kapcsolat alakuljon ki a gyermek és a szülő között – mondta Rábaközi Rita gyógymasszőr.

A lakás talán a világot felfedező gyerekek számára tartogat a legtöbb veszélyt. Ezért nagyon fontos, hogy a családból legalább egy felnőtt tisztában legyen azzal, hogyan kell szakszerűen elsősegélyt nyújtani. Az alapok kis gyermekeknél is ugyan azok, mint a felnőtt elsősegélynyújtásnál. A meglévő eltéréseket azonban nem árt észben tartani.

Farkas Mária szerint ahhoz, hogy valaki éles helyzetben is életet tudjon menteni az elsősegélynyújtó tanfolyamon tanultakkal, rendszeres időközönként ismétlésre lenne szükség. Vészhelyzetben ugyanis a gyors, határozott és szakszerű segítségnyújtás életet is menthet.


Tovább az archívumra