Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Városvezetői kerekasztal

Városvezetői kerekasztal

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Városvezetői kerekasztalt szervezett a Mátraaljai Munkaadók Egyesülete Városunk gazdasági helyzete, tervei és kilátásai címmel. A kerekasztal beszélgetésre, mely a mostani önkormányzat felállása óta az első ilyen volt, eljött Gyöngyös polgármestere és két alpolgármestere is.

Nem volt felhőtlen az elmúlt években a város és az MME közötti kapcsolat, s ami volt, az előző ciklus végére az is erősen leromlott. Így van mit újjáépíteni, mondják a munkaadók, aminek első állomása lehet a mostani kerekasztal, ahol megismerhetik egymás véleményét. Az egyesület szeretett volna mindenképp tiszta lappal indítani.

– Úgy döntöttünk, hogy inkább a választások után, és főleg, amikor már kicsit le is nyugodott a dolog, akkor ülünk le, és felelős emberekként tárgyalunk a polgármesterrel és az alpolgármester urakkal. Hiszen ez az időszak az az időszak, amikor igencsak komoly felelősség van a vállukon, és ilyenkor már nem bocsánatos bűn mellébeszélni vagy alaptalan ígéretet tenni – fogalmazott Báry Péter.

Az egyesület 12 témát vetett fel, melyekben a város vezetőinek véleményét kívánta meghallgatni. A város és az MME között évek óta vita tárgyát képezi a félórás ingyenes parkolás kérdése. E téren egyelőre úgy tűnik, nemigen közelednek az álláspontok. Előrelépés várható viszont az építményadó sávossá tétele és differenciálása kérdésében, a helybeli beruházások esetén a gyöngyösi vállalkozások elsőbbségének kérdésében és a vállalkozóbarát bürokrácia ügyében. Ezek Hiesz György polgármester szerint jogos igények a munkaadók részéről, hisz a város abból él, amit a vállalkozók befizetnek. Ez jelenleg jóval több, mint 2 milliárd forint. Nagyobb hangsúlyt kaphatnak ezek után az ún. pántlikázott pénzek is. A helyi vállalkozások a befizetett iparűzési adójuk 10 %-át infrastrukúra-fejlesztésre, közösségi vagy oktatási célokra akár közösen is felhasználhatják.

– Ha ők összefognak és azt mondják, hogy nekik fontos a Szurdokpart út csatornázása, vagy bármelyik utcának a felújítása, akkor ezt természetesen akceptálni kell, mert erre lehetőségük lesz. Nekik kell erre jobban megszervezni, összefogni – vélekedett a polgármester.

A kerekasztal beszélgetésen szóba került a Mátra turisztikai fejlesztése, az ipari park megközelíthetősége, a gyöngyösi utak állapota, a hulladéklerakó kérdése és a kórház jövőképe is. Ezek tekintetében a megvalósulás nem csak a két fél jószándékán múlik. Mint ahogyan a Gyöngyösre jutó fejlesztési források nagysága sem, amiben Horváth László országgyűlési képviselő lobbi tevékenységére számítanának. A felek mostantól félévente szeretnék rendszeresen megtartani a városvezetői kerekasztalt.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
A Baradla barlang - természetfilm
15:05
Egy nap a világ - utifilm sorozat - Seychelle szigetek
15:30
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
Világörökség_Parádsasvár 
15:57
A Szomszéd vár - turisztikai magazin - ismétlés
16:29
Reklám
16:33
G25 – gazdasági magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:21
Reklám
18:24
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:53
Mesemondó - Pamela Dalton: A milliomos macska 5. rész
19:07
Reklám
19:08
Moziklip – mozi magazin - ismétlés
19:21
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:34
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:04
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság